Evi (24) overleden na crash bij het sandboarden in Peru: “Bedrijf hield zich niet aan veiligheidsvoorschriften”

© if

De 24-jarige Evi De Preker uit Boechout is donderdag overleden in een Peruviaans ziekenhuis, nadat ze begin september zwaargewond was geraakt tijdens het sandboarden, of snowboarden in het zand. De jonge vrouw crashte tegen de muur van een hotel en liep daarbij talloze breuken op, waarna ze een week in een kunstmatige coma werd gehouden. Donderdag bezweek ze aan haar verwondingen.

vdaa, jvh

© BC Guco Lier

Evi De Preker (24) was met een groep vrienden al weken op trektocht in Zuid-Amerika. Wat er precies misging toen ze vorige week de hoge duin bij Huacachina, een oase in de Peruviaanse woestijn, afdaalde met een sandboard is niet helemaal duidelijk. Wat wel vaststaat, is dat ze niet meer tijdig kon stoppen toen ze in de richting van het dorpje gleed, dat omzoomd is met hotels. Ze ging door een omheining aan het zwembad van een hotel en crashte daarna tegen de muur.

Volgens tv-zender Panamericana ­gebeuren bij Huacachina wel vaker ongevallen met sandboarders. Op som­mige plaatsen is het er zelfs ronduit verboden wegens te gevaarlijk.

Evi werd met talloze breuken - waaronder een heupfractuur - overgebracht naar het lokale ziekenhuis van Ico, later werd ze overgebracht naar het ziekenhuis van San Pablo. Daar werd ze een week lang in een kunstmatige coma gehouden. Haar vader en moeder, die na het ongeval naar Peru waren afgereisd, stonden haar daar bij. Donderdagmiddag bezweek ze er aan ademhalingsstoornissen.

Basketbalclub Guco Lier, waar Evi in het verleden actief was, betuigde via Facebook alvast “haar steun aan de familie en de vrienden van Evi in deze moeilijke tijd.”

(Lees hieronder verder.)

© if

“Bedrijf hield zich niet aan minimale veiligheidsvoorschriften”

Het dorpje Huacachina is helemaal omgeven door enorme bergen zand, waar je soms tot 20 minuten op moet klimmen voor je de top haalt. Het is dan ook razend populair bij avontuurlijke reizigers die er komen sandboarden. “Net zoals bij snowboarden kan je in het zand vrij hoge snelheden halen”, zegt Steve Verelst, die met zijn bedrijf Stevokitesurf initiatielessen sandboarden aanbiedt in De Panne.

“Alles hangt natuurlijk af van de lengte van de helling. Bij ons in België zijn de duinen niet zo hoog, waardoor de snelheid beperkt blijft. Maar op sommige plaatsen in de wereld heb je zeer hoge bergen met zand, waar je zelfs met stoeltjesliften op moet gaan. Als je daar recht naar beneden glijdt, dan kan het gevaarlijk worden. Net zoals dat met skiën of snowboarden het geval is.”

Dat bleek: volgens de vader van Evi in de lokale krant El Popular hadden zijn dochter en drie vrienden gebruikgemaakt van de diensten van het bedrijf Desert Night, dat zich niet aan de minimale veiligheidsvoorschriften hield.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen