© Boumediene Belbachir

Maasmechelaar verkoopt wandelstok om assen mee te verstrooien: "stap voor stap afscheid nemen van dierbare"

Als eerste begrafenisondernemer in Limburg (België) verkoopt Papillon Uitvaartzorg in Maasmechelen een wandelstok die u kunt vullen met de assen van een dierbare. “Bij elke stap die u zet, wordt er aan de onderkant een kleine hoeveelheid losgelaten. Op die manier kunt u op een waardige en heel persoonlijke manier afscheid nemen”, zegt Papillonzaakvoerder Maarten Stulens.

Geert HOUBEN

De wandelstaf of zogenaamde Tolad is in Nederland al even op de markt en sinds een jaar te bestellen via het internet. Nu kunt u hem dus voor het eerst bij een Limburgse begrafenisondernemer op de kop tikken. “En ook effectief zien voordat u hem koopt. In Nederland hangt er niet zo’n taboesfeer over de laatste reis als in België. Hier is het een onderwerp waarover we bijna niet spreken en als we er dan over moeten spreken, weten we meestal niet wat voor een afscheid de overledene had gewenst. In Nederland is het meer bespreekbaar. Daar is een markt ontstaan waar er veel meer mogelijkheden zijn in de uitvaartzorg. Mijn ambitie is om ook hier onze laatste reis meer bespreekbaar te maken. In mijn zoektocht naar mooie afscheidsalternatieven ben ik in Nederland op de Tolad uitgekomen”, beschrijft Stulens.

De 1,30 meter lange Tolad met een inhoud van 3,5 liter is momenteel verkrijgbaar in drie kleuren voor 85 euro. “De prijs valt nog mee, want voor een urne bent u al snel 100 euro en meer kwijt. De Tolad bestaat uit hoogwaardig karton en gerecycleerde kunststof. De karton is gelamineerd en kan alle weersomstandigheden aan. Oorspronkelijk was er ook een aluminium exemplaar, maar dit paste niet in een eco-verhaal. Aan de bovenkant is een brede opening om de Tolad eenvoudig te vullen. Tijdens een wandeling van 1,5 tot 2 km kunt u de assen eender waar verstrooien. Een subtiel en waardig alternatief. Ik informeer de nabestaanden ook over de wetgeving en de mogelijkheden. Normaal moet u wel de toestemming van de eigenaar van het gebied hebben”, besluit Maarten Stulens.

www.papillonuitvaartzorg.com