Rediart Cankja bij Kris Peeters. De CD&V-lijsttrekker zegt Cankja niet te kennen. © rr

Antwerpse CD&V-kandidaat met 3 kilo heroïne betrapt in Frankrijk

Rediart Cankja, CD&V-kandidaat voor de gemeenteraad Antwerpen en het district Ekeren, is in Frankrijk opgepakt voor drugshandel. In de auto van een Kosovaarse vrouw die hij vergezelde werd, goed verstopt, drie kilo heroïne ontdekt. Pikant detail: Cankja tolkte onder meer voor de Antwerpse politiediensten.

sam reyntjens, yves barbieux, farid el mabrouk

Rediart Cankja (41) en Shpresa S. werden door de Franse politie tegengehouden in het Franse Viry, een stadje dat pal op de grens met Zwitserland ligt, op nauwelijks enkele kilometers van Genève. Dat gebeurde begin vorige week, maar raakte pas nu bekend.

In de auto met Belgische nummerplaat van de Kosovaarse vrouw zat drie kilogram heroïne verstopt “in een speciaal daarvoor ontworpen plek”, bevestigen politiebronnen. Volgens de speurders waren de drugs waarschijnlijk bedoeld voor de Zwitserse markt, een van de weinige in Europa waar heroïne nog niet heeft moeten wijken voor cocaïne.

Dat de medereizigster van Cankja bij de drugstrafiek betrokken zou zijn, doet de speurders niet verwonderd opkijken. Zij kennen wel meer mensen uit haar kennissenkring die zich met drugszaken hebben ingelaten. Sommigen zijn er zelfs al voor de rechter voor moeten verschijnen. Maar hoe Rediart Cankja in dit verhaal verzeild is geraakt, welke banden hij met Shpresa S. onderhoudt en in welke mate hij weet had van de drugs in de auto zijn op dit ogenblik nog allemaal open vragen.

Tolk bij politie

Het profiel van de man stemt alvast niet overeen met wat men zich bij een drugstrafikant doorgaans voorstelt. Rediart Cankja was nog een tiener toen hij besloot om zijn geboorteland Albanië te ontvluchten. “Albanië was het Noord-Korea van Europa”, zei hij. Hij deed er zes pogingen over alvorens hij via Duitsland ons land bereikte. Met een vervalst treinticket, maar verder zonder papieren. Hij leefde een tijd op straat, verdiende de kost met allerlei jobs. “Tot de stad Gent een Albanese tolk zocht en ik als eerste uit de examens kwam”, vertelde hij ooit in een interview. De weg naar een legaal bestaan in België stond plots wagenwijd voor hem open.

Rediart Cankja is zijn moeilijk verleden echter nooit vergeten. Hij geeft al jaren inburgeringscursussen voor Albanese nieuwkomers in verscheidene agentschappen voor integratie en inburgering. En uiteraard zet hij zijn activiteiten als beëdigd tolk Albanees-Nederlands verder. Niet alleen in sociale centra en ziekenhuizen, maar ook bij de politie van Leuven, de federale gerechtelijke politie (FGP) en verscheidene lokale politiezones van Antwerpen. Daar is men niet blij met de arrestatie van Rediart Cankja in Frankrijk. Zowel bij de lokale Antwerpse politie als bij de FGP laat men weten geen beroep meer te doen op Cankja.

Het is nog onduidelijk of door het parket in Antwerpen een onderzoek geopend wordt naar Cankja en of zijn mogelijke betrokkenheid bij drugssmokkel invloed zou hebben gehad op zijn werk als tolk bij de politie. Het parket wilde niet reageren op de arrestatie.

“Ik betreur dit ten zeerste”

Maar daarnaast is Rediart Cankja ook, en deze dagen misschien vooral, actief bij CD&V. “Belangrijker dan de keuze voor een partij is de keuze om mee te denken over de samenleving waarin je leeft”, verklaarde hij zijn politiek engagement.

Cankja staat op de 46ste plaats van de gemeenteraadslijst die getrokken wordt door CD&V-kopstuk Kris Peeters. “Als dit klopt spreekt het voor zich dat de man niet op de lijst kan staan”, reageert Peeters aangeslagen. De CD&V-kopman kent Cankja naar eigen zeggen niet. “Wij hebben 55 kandidaten en daarnaast zijn er nog al de kandidaten in de districten. Dat is heel veel volk. Wij hebben ook niet de mogelijkheid om de Staatsveiligheid op iedereen af te sturen.”

Peeters wijst erop dat het de districten zijn die verantwoordelijk zijn voor de screening van de kandidaten. Zij dragen ook kandidaten voor de Antwerpse lijst voor. “Wij proberen mensen juist in te schatten, maar die mensen zelf moeten ook oprecht zijn. Ik betreur dit ten zeerste. Maar spijtig genoeg kan dit gebeuren.”

Bij het lokaal bestuur in Ekeren reageert men verrast op de arrestatie. “Ik wist hier niets van”, zegt lijsttrekster Tamara Heynen. “We hadden maandag (vandaag, red.) sowieso overleg met het bestuur, dit zal nu uiteraard het eerste punt op de vergadering worden.”

Rediart Cankja stond ook in het verleden al op de lokale lijst. “Er waren nooit problemen.”