De Zweedse premier Stefan Löfven hoopt ondanks licht verlies opnieuw premier te kunnen worden.
Volledig scherm
De Zweedse premier Stefan Löfven hoopt ondanks licht verlies opnieuw premier te kunnen worden. © EPA

Traditionele partijen beperken verlies in Zweden, extreemrechts boekt bescheiden winst

Met het slechtste resultaat in meer dan honderd jaar hebben de Zweedse sociaaldemocraten de verkiezingen gewonnen. De partij van premier Stefan Löfven kon de schade evenwel beperken: na telling van zo goed als alle kiesdistricten ligt ze op kop met 28,3 procent van de stemmen. De rechts-populistische Zweden Democraten zijn met 17,6 procent van de stemmen opnieuw de op twee na grootste kracht geworden. De partij kon er bijna vijf procent bijdoen.

257 reacties

  • Hendrik Goris

    6 jaar geleden
    Michael Aastrup Jensen van de Deense liberale regeringspartij Venstre was als verkiezingswaarnemer in Zweden voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Hij zegt dat de verkiezingen niet eerlijk verliepen en dat kiezers door linkse partijen geïntimideerd werden tot in het stemlokaal. OOk zijn de verkiezingen niet geheim! Men moet in volle zicht een ander stembiljet nemen per partij!
  • eric maier

    6 jaar geleden
    In Zweden zijn ze de uitslag aan het vervalsen. misrekening noemen ze het. Links krijgt nu 2 zetels extra ten koste van rechts. democratie zoals wij het al eens meemaakten.
  • peter colson

    6 jaar geleden
    Bescheiden winst, LOL. Van 12 naar 17%. Dat is op zijn minst 40% winst. Als ik met beleggingen op een jaar tijd 40% winst maak is dat ook bescheiden.
  • rob jamers

    6 jaar geleden
    Het soort Europese neoliberale graaibeweging die juist het populistisch nationalisme in de kaart speelt. Ook niets geleerd van de geschiedenis waarschijnlijk niet Zoals nva en vb
  • Luc Van Bogaert

    6 jaar geleden
    Linkse coalitie behaalt twee zetels meer dan centrumrechts in Zweden, blijkt na rekenfout.