Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Transitmigranten moeten naar 'afhandelcentrum' in Steenokkerzeel

Theo Francken (links) en Jan Jambon.Beeld Photo News

In Steenokkerzeel komt één nationaal administratief centrum waar alle transitmigranten zullen worden opgesloten, in welke uithoek van het land de politie ze ook arresteert. Dat hebben Jan Jambon en Theo Francken (beiden N-VA) beslist. Ze schakelen ook het leger in om de transitmigranten naar het centrum te brengen.

De Oostendse burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) pleitte pas nog voor een afhandelcentrum voor transitmigranten. Dat komt er nu in Steenokkerzeel, in een vleugel van het al bestaande gesloten Centrum 127bis. De federale politie zal het nieuwe centrum de klok rond bemannen. Het leger zal opgepakte transitmigranten met een bus oppikken en naar Steenokkerzeel brengen.

Een afhandelcentrum wil Jambon het niet noemen. Dat klinkt te oneerbiedig. "In het nieuwe centrum zal ook niet alleen de administratieve verwerking van de dossiers gebeuren", zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck. "De transitmigranten zullen er ook opgesloten worden in afwachting van de beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken." De sans-papiers kunnen 24 uur lang vastgehouden worden in het nieuwe centrum. Van daaruit kunnen ze dan eventueel geplaatst worden in een ander gesloten centrum.

Daar trekt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken meteen ook de plaatsen voor transitmigranten op van 70 naar 160 - meer dan een verdubbeling. "In zo'n gesloten centrum is het een constante uitstroom van mensen", zegt Franckens woordvoerder Katrien Jansseune. "Op die manier kunnen we die vrijgekomen plaatsen expliciet reserveren voor transitmigranten. Vanuit die centra werken we natuurlijk maximaal aan terugkeer of overname door een ander land van binnenkomst." Haar baas zal ook naar de regering stappen met een plan om zo snel mogelijk nog méér capaciteit te creëren voor het opsluiten van transitmigranten.

De korpschefs van de lokale politiezones zullen de komst van het nieuwe centrum graag zien komen. Al maanden klagen ze steen en been dat de problematiek van transitmigratie aan hun politiecapaciteit vreet. "We hebben geen tijd meer voor gewoon politiewerk", klaagde onder anderen de korpschef van Kruibeke. "We snappen die frustratie", zegt Jambons woordvoerder. "Daarom hebben we de voorbije weken ook gepraat met burgemeesters uit het hele land. De bijkomende maatregelen komen er na leerrijke gesprekken met hen."

Tentenkampen

Hij zegt dat de negen punten het mensensmokkelaars moeilijker moeten maken om hun slag te slaan in België. "Want laten we niet naïef zijn", zegt Van Raemdonck. "Transitmigratie is een hardnekkige problematiek die je niet zomaar oplost. Vergeet dus maar dat dit probleem over enkele weken van de baan is. Het zal hard werken zijn en we gaan het moeten volhouden. We hebben de voorbije jaren al veel gedaan. Zonder alle inspanningen zaten we nu overal met tentenkampen, zoals in Frankrijk."

Als het gaat over tentenkampen wordt er ook gekeken naar het Brusselse Maximiliaanpark. Jambon plant gesprekken met burgemeester Philippe Close (PS) om zo snel mogelijk actie te ondernemen in het kader van het ontmantelen van het park als migratiehub die gebruikt wordt door mensensmokkelaars. "Het kan toch niet dat bendes er slachtoffers ronselen en hen in het station ernaast op treinen zetten", zegt Van Raemdonck.

'Transitmigratie is een hardnekkige problematiek die je niet zomaar oplost. Vergeet dus maar dat dit probleem over enkele weken van de baan is'
Olivier Van RaemdonckWoordvoerder Jan Jambon

Burgemeesters moeten volgens het actieplan kort op de bal blijven spelen om overlast onmiddellijk aan te pakken. Maar de gouverneurs krijgen nu de opdracht om de burgemeesters te helpen en de transitmigratietaak in hun provincie te coördineren. Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, is de eerste gouverneur die vandaag zijn opdracht zal krijgen. "Er komen méér politieacties", verzekert Jambons woordvoerder. "En voor alle duidelijkheid: we jagen niet op transitmigranten, wél op mensensmokkelaars. Maar die kunnen we pas via de transitmigranten in kaart brengen."

Op heel korte termijn komen er via sociale media ook intense ontradingscampagnes naar deze transitmigranten. "Bedoeling is hen nog beter te informeren over de mogelijke risico's", zegt Katrien Jansseune.

De 9 actiepunten:

1. In gesloten centra wordt het aantal plaatsen voor transitmigranten opgetrokken van 70 naar 160.

2. Intensievere politiecontroles

3. Er komt één nationaal administratief centrum in Steenokkerzeel.

4. Jambon zal toenadering zoeken met Brussels burgemeester Philippe Close (PS).

5. Verdere focus op ontmaskering en ontmanteling smokkelbendes.

6. Haven van Zeebrugge wordt beter beveiligd.

7. Intensiever samenwerken met Groot-Brittannië.

8. Meer beveiliging op snelwegparkings.

9. Er komen meer en intensere ontradingscampagnes gericht op transitmigranten.