De Herald of Free Enterprise van rederij Townsend Thoresen kapseisde op 6 maart 1987.
Volledig scherm
De Herald of Free Enterprise van rederij Townsend Thoresen kapseisde op 6 maart 1987. © ASSOCIATED PRESS

Toen de Herald of Free Enterprise zonk, ging de BRT compleet de mist in: "De beloofde psychologische bijstand hebben we nooit gekregen"

TV NieuwsOp 6 maart 1987 zonk de Herald of Free Enterprise voor de kust van Zeebrugge. De ramp kostte het leven aan 193 mensen. Journalist Reddy De Mey (74) was als een van de enige aanwezig tijdens de reddingsactie, maar toch draaide de verslaggeving van de toenmalige BRT compleet in de soep. Hij vertelt vanavond in 'Dank Dat U Bij Ons Was' op Canvas hoe dat kwam.

6 reacties

  • Jan Van de Velde

    6 jaar geleden
    De redders bij de Herald of Free Enterprise waren zeelui (vissers) die met hun schepen in de buurt waren, zeker geen journalisten. Zeelui doen met kennis van zaken wat er moet gedaan worden als op zee mensen in nood zijn; hebben nadien geen behoefte aan zieleknijpers of pampers.
  • Daisy Vanreet

    6 jaar geleden
    Van oude koeien gesproken..
  • Erwin VD

    6 jaar geleden
    Waarom moeten journalisten er ook altijd met de neus vlak opzitten en de hulpdiensten in de weg lopen? Het nieuws is nevenzaak en mensen of slachtoffers redden hoofdzaak en die beeld hoeven niet live op de sensatiepers. Het is een menselijke reactie om alles live te willen zien en het leed van anderen onder de ogen te krijgen. Doch men moet echt af van zo'n sensatie, denk aan de mensen die slachtoffer zijn!
  • JAN krommentak

    6 jaar geleden
    In 87 zag de techniek er nog volledig anders uit van gsm was amper sprake bijstand van wat dan ook was onbekend terrein redding diensten zoals nu waren zo goed als onbestaand het waren zulke rampen die politiekers tot inzicht brachten en Valentino gelukkig is dit voorbij dit was één van Belgisch grootste rampen ooit waar gewone mensen het verschil maakte .
  • Eddy Vermeulen

    6 jaar geleden
    Ik kijk veel naar La Deux, soms ook naar La une, je ziet het verschil in technologie met deze zenders en onze Vlaamse zenders nog altijd zeer goed.