VTM-journaliste Elke Pattyn haalt (even) uit op Instagram

Een opmerkelijke post van VTM Nieuws-anker Elke Pattyn (38) zaterdag op Instagram. Niet zozeer de foto van haar in een sportvliegtuigje. Wel het onderschrift. Vertaald uit het Engels: “Als zij laag gaan, dan gaan wij hoog.” Opvallend is dat haar voormalige baas Kris Hoflack het bericht leuk heeft gevonden.

dhs

Ter herinnering: Pattyn was een van de dertien reporters die uit onvrede een brief aan hun directie hadden geschreven. Die leidde tot het ontslag van hoofdredacteur Nicholas Lataire, die bij de grote meerderheid van de redactie nochtans goed lag. Oud-hoofdredacteur Hoflack, die ook moest opstappen, wordt gezien als brein achter de brief. Pattyn zou tot de clan-Hoflack behoren.

Het nieuwsanker heeft zaterdag nog haar post aangepast. “Als zij laag gaan”, schrapte ze uit het fotobijschrift.

Machtsstrijd bij VTM Nieuws escaleert: hoofdredacteurs weg, ‘nooduitzending’ van 12 minuten

© VTM

De uitzending van VTM Nieuws van 13.00 uur werd zonet ingekort tot twaalf minuten. Reden is de aanhoudende sociale onrust op de redactie, na het vertrek van de hoofdredacteur en directeur nieuws. De directie en de redactie blijven verder overleggen.

“Het overgrote deel van de redactie is het fundamenteel oneens met de manier waarop de directie de herschikking van de hoofdredactie aanpakt”, zei nieuwsanker Freek Braeckman bij het begin van de ingekorte nieuwsuitzending, die in totaal iets meer dan tien minuten duurde.

VTM Nieuws moet op zoek naar een nieuwe baas nadat hoofdredacteur Nicholas Lataire gisteravond aan de deur is gezet. Hij lag al enige tijd overhoop met directeur Nieuws Kris Hoflack, die ook mocht vertrekken. Uit protest tegen het ontslag van hun hoofdredacteur boden gisteravond minstens drie leden van de nieuwsdienst hun ontslag aan.

© VTM NIEUWS

De directie heeft vrijdagvoormiddag toelichting gegeven aan de voltallige redactie bij de communicatie van donderdagavond. De directie en de redactie blijven verder overleggen, klinkt het.

Opmerkelijke mail

Onlangs pakte VTM nog uit met een vernieuwd decor voor de nieuwsuitzendingen. Achter de schermen gaat het er minder fraai aan toe. In een opmerkelijke mail aan de directie uitten dertien journalisten van de nieuwsdienst deze week hun bezorgdheid over VTM Nieuws. Sensationele onderwerpen zouden voorrang krijgen op ­gewichtiger nieuws, de verpakking zou boven de inhoud gaan, de kijkcijfers zouden wisselvallig zijn en de toekomstplannen “vaag”.

De namen onder de mail waren niet van de minsten: onder meer nieuwsanker Elke Pattyn, misdaadjournalist Faroek ­Özgünes en reporter Julie Colpaert. In de mail werd niet gezegd wie verantwoordelijk werd geacht voor de vermeende chaos, maar er werd duidelijk in de richting van één man gekeken: Nicholas Lataire, sinds 2010 hoofd­redacteur en verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van VTM Nieuws.

© rr

“Schande voor het merk”

Lataire lag al langer overhoop met algemeen hoofdredacteur Kris Hoflack, tevens de nieuwe directeur nieuws van News ­City, het nieuwe mediabedrijf boven Medialaan (met VTM) en De Persgroep. De twee waren het oneens over de richting die VTM Nieuws uit moest en over de stijl van leidinggeven. Begin 2017 stapte Lataire nog met ­enkele journalisten naar de ­directie om het vertrouwen in Hoflack op te zeggen. De mail van een aantal journalisten tegen Lataire deed de boel gisteren compleet ontploffen. Het grootste deel van de vloer, onder wie zwaargewichten als Dany Verstraeten en Stef Wauters, steunde zijn hoofdredacteur. Eén journalist noemde de mail “een schande voor het merk VTM Nieuws”.

Gisteravond hakten CEO’s ­Erwin Deckers en Dirk Lode­wyckx de knoop door: zij waren van oordeel dat VTM Nieuws enkel in rustiger vaarwater kon belanden “met nieuwe aansturing”. Dat betekent dat zowel hoofdredacteur Nicholas Lataire als directeur Nieuws Kris Hoflack aan de deur wordt ­gezet, al luidt het officieel dat hij “zelf het initiatief neemt om afscheid te nemen” en dat “ook Lataire Medialaan verlaat”. An Goovaerts, hoofdredacteur van De Morgen, werd aangesteld als tijdelijk hoofdredacteur.

De ­ingreep om hoofdredacteur Nicholas Lataire aan de kant te schuiven werd niet meteen op applaus onthaald. Minstens drie mensen stapten naar de directie om uit protest hun ontslag aan te bieden. Het zou niet om de minsten gaan: de chef nieuws, het hoofd van de regie en het hoofd van de productie. Of hun ontslag aanvaard werd, is niet duidelijk.

Tot in de Wetstraat

De geloofwaardigheid van VTM Nieuws zou ook onderwerp van gesprek zijn in de Wetstraat, waar politici als Bart De Wever (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) hun bezorgdheid zouden hebben geuit over een nieuwsredactie “in crisis, waar journalistiek talent en ervaring weg zijn”. Opmerkelijk is dat De Wever eerder gisteravond aan VTM liet weten dat hij nergens heeft beweerd dat de redactie in crisis is. “Bart De Wever heeft dat nooit gezegd”, zegt woordvoerder Joachim Pohlmann, “het is bovendien niet aan ons om dat te doen, áls dat al zo zou zijn”. Ook Peeters (CD&V) ­ontkent dat hij zijn bezorgdheid heeft geuit.

Hoe één e-mail een mediastorm startte: een reconstructie van twee bewogen dagen bij VTM Nieuws

© Faroek Özgünes, Elke Pattyn en Stef Wauters

Een uitgelekte, scherpe brief aan de directie als kookpunt van een jarenlange machtsstrijd op de redactie. Met twee ontslagen hoofdredacteurs tot gevolg, en de kijker die vrijdag ineens ingekort ‘noodnieuws’ kreeg op tv. Geroep en gescheld op de werkvloer. En schaamte ook, om de geleden imagoschade. Het is duidelijk: ‘VTM Nieuws’ zit in een malaise. En zeggen dat het begon met dat ene mailtje.

Donderdag, 6 uur

“De onderwerpkeuze zit niet goed (meer ongevallen, branden en weer, minder politiek en buitenland), de nieuws­hiërarchie is verkeerd (de hittegolf of de Rode Duivels zitten te vaak eerst, de politieke crisis in Italië werd onderschat) en in de reportages is er meer aandacht voor de vorm dan voor de inhoud.”

Een scherpe brief van dertien VTM-journalisten aan de directie van Medialaan, om de gang van zaken op de nieuwsredactie te hekelen, komt naar buiten in de krant De Morgen. Getekend: onder anderen ­misdaadjournalist Faroek ­Özgünes en nieuwsanker Elke Pattyn. Zonder hem bij naam te noemen, moet één man zich geviseerd voelen: hoofdredacteur Nicholas Lataire, al acht jaar aan boord.

Donderdag, 10 uur

“Het is een schande voor ons merk.” Niemand van de nieuwsdienst wil on the record iets kwijt. Maar er is hartzeer op de redactie omdat het imago van VTM Nieuws schade lijdt doordat de mail in de openbaarheid is terecht­gekomen. Zeker bij de anciens: sommigen zijn er letterlijk niet goed van.

Eerlijk: het gaat niemand om de inhoud van die mail. Er is geen sprake van een motie van wantrouwen, het is een politiek spel. Iedereen kijkt meteen in één richting: het is een actie van oud-hoofdredacteur Kris Hoflack, die zijn vertrouwelingen inzet voor zijn eigen gewin. Lees: de huidige hoofdredacteur in diskrediet brengen. Hoflack heeft het kliekje rond hem gevraagd om die brief te tekenen, volgens verschillende betrokkenen zelfs “zonder dat iedereen de tekst had gelezen”.

Samengevat: een machtsstrijd, dus. Kris Hoflack was zes jaar lang algemeen hoofdredacteur van de VTM-nieuwsdienst en klom dit voorjaar op tot directeur Nieuws. Opmerkelijk: zo kreeg hij ook De Morgen onder zich, die met het lekken van de brief een deel van het eigen bedrijf op de helling zette. En, Hoflack ligt al jaren op ramkoers met Nicholas Lataire, die instaat voor de dagelijkse leiding van VTM Nieuws. Over de richting die het programma uit moet. En naar verluidt ook omdat ze elkaar persoonlijk niet mogen. Begin 2017 stapte Lataire nog met enkele journalisten naar de directie om het vertrouwen in Hoflack op te zeggen.

Donderdag, 12 uur

Van de dertien personen die de brief ondertekenden, beginnen steeds meer mensen zich ervan te distantiëren. Onder hen ook oorlogsverslaggever Robin Ramaekers. Ze wilden aanvankelijk met hun krabbel een discussie over de inhoud van VTM Nieuws opstarten, beweren ze, maar nooit de aanzet geven tot het ontslag van Lataire. “We voelen ons er ingeluisd”, zeggen ze, en “De Clan Hoflack”, zoals die wordt genoemd, krimpt.

Lataire geniet dus steun bij het overgrote deel van de vloer. Wie Hoflack wel nog bijtreedt, wordt weggezet als “niet representatief”. Intussen berichten alle media over de malaise en de breuklijn bij VTM Nieuws. In het verleden werden de plooien zonder veel ruchtbaarheid gladgestreken, maar iedereen weet dat de directie dit keer niet anders kan dan daadkrachtig optreden. De kans is verkeken, een van beide zal moeten opstappen.

Donderdag, 17 uur

De directie heeft de knoop doorgehakt: er wordt beslist om enkel Kris Hoflack te laten gaan. Tot één directielid alsnog ingrijpt, omdat hij Hoflack voelt natrappen, en ook Nicholas Lataire moet wijken. “Om de verscheuring op de redactie tegen te gaan en met een schone lei te beginnen”, klinkt het.

Donderdag, 21 uur

Langzaam raakt het nieuws verspreid dat ook Nicholas Lataire is ontslagen, en dat valt bij velen slecht. Twee andere figuren uit de redactietop stappen naar de directie. “Wij willen niet voort onder de huidige omstandigheden”, zeggen ze. Ze bieden hun ontslag aan, uit steun aan Lataire.

Donderdag, 23.30 uur

Medialaan stuurt een persbericht om officieel bekend te maken dat “directeur Nieuws Kris Hoflack en hoofdredacteur Nicholas Lataire het bedrijf verlaten”. Dat “Hoflack zelf het initiatief neemt om afscheid te nemen van de nieuwsdienst”, zo staat het geformuleerd. Zoals dat dan gaat: zowel Hoflack als Lataire krijgt in het bericht nog de ruimte om met een goed gevoel en veel trots terug te blikken op de voorbije jaren. En er is lof van CEO’s ad interim Erwin Deckers en Dirk Lodewyckx: “We zijn hen beiden zeer dankbaar en wensen hen ongelooflijk veel succes in alles wat ze ondernemen.”

Tegelijk wordt gemeld dat An Goovaerts, tot nu hoofd­redacteur van de krant De Morgen, tijdelijk de leiding van VTM Nieuws zal over­nemen.

Vrijdag, 09.30 uur

Nicholas Lataire komt naar de redactievloer. Hij wil iedereen nog eens in de ogen kijken. Het getuigt van trots en loyaliteit. Het wordt een emotioneel moment. Net voor de redactievergadering vertrekt hij alweer.

Vrijdag, 10 uur

Op de nieuwsdienst start een vergadering met de hele vloer. De sfeer wordt snel bits. Er wordt geroepen, getierd en gedreigd om geen nieuwsuitzending te maken. CEO’s Deckers en Lodewyckx krijgen de wind van voren, het is een ongeziene sneer naar de redactie. “Ik heb beslist om niet voort te gaan zonder Lataire”, zegt een vooraanstaand redactielid. Hij krijgt applaus alom. De eis van het overgrote deel van de redactie is dan ook duidelijk: het ontslag van Lataire moet worden teruggedraaid, desnoods in een duobaan met An Goovaerts. De directie is evenwel niet geneigd daarop in te gaan.

Nieuwsanker Stef Wauters onderbreekt een speech van CEO Deckers over “begrip van de directie voor de woede”. Dat het helemaal niet om woede gaat, laat Wauters weten, maar om een diepgeworteld wantrouwen jegens de ­directie. Deckers betreurt de woorden en verlaat samen met collega Lodewycks de ­redactie. Er vloeien tranen, veel tranen. Ook dat is ongezien.

Drie personen blijven intussen achter de brief staan en komen in het vizier van de andere redactieleden: nieuws­anker Elke Pattyn en reporters Julie Colpaert en Romina Van Camp.

Vrijdag, 12 uur

En petit comité wordt de sfeer een pak grimmiger. “Ik werk niet meer samen met die trut”, zo vat een redacteur de patstelling samen.

Vrijdag, 13 uur

“Dit middagnieuws zal een kort nieuws zijn, omdat het overgrote deel van de redactie van VTM Nieuws het fundamenteel oneens is met de manier waarop de directie de herschikking van de hoofdredactie aanpakt.” Met die woorden start anker Freek Braeckman de uitzending van 13 uur. Na twaalf minuten zit het er alweer op. Even later wijdt ook Het Journaal op Eén een item aan de verkorte uitzending en de malaise op de nieuwsdienst van VTM.

De VTM-nieuwsredactie vindt dat de kijkers het verdienen om op de hoogte te zijn. “Want niemand ziet het vandaag echt zitten om te werken.”

© VTM

Vrijdag, 18.45 uur

Koen Dries van vakbond LBC zegt dat Hoflack zich “de­loyaal” heeft opgesteld. “Met de mensen die Hoflack steunen kan je misschien nog wel een Opel Zafira of een Ford Galaxy vullen, maar de overgrote meerderheid steunt Lataire.” De socialistische vakbond BBTK treedt hem bij.

Vrijdag, 19 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER