Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Halftijds werken, halftijds met pensioen mogelijk vanaf 2020

Minister van Pensioenen Bacquelaine (MR).Beeld BELGA

Vervroegd met pensioen gaan, maar toch nog 20 uur per week blijven werken: dat wordt vanaf 2020 mogelijk via het halftijds pensioen van minister Bacquelaine (MR).

Het veelbesproken pensioen met punten komt er deze legislatuur niet meer. Dat hing al maanden in de lucht en is afgelopen weekend bevestigd door Daniel Bacquelaine in een interview met Sudpresse. Alweer een smetje op het blazoen van centrumrechts is dat, want naast de verhoging van de minimumleeftijden was het puntenpensioen het vlaggenschip van de pensioenhervorming van Michel I. Bacquelaine is echter stellig dat hij deze legislatuur nog twee andere belangrijke werven gestemd krijgt: de regeling rond de zware beroepen en het halftijds pensioen. Dat laatste wordt ten laatste mogelijk vanaf januari 2020.

Maar hoe werkt dat nu precies? Concreet betekent het dat iemand die de leeftijd bereikt heeft om met vervroegd pensioen te gaan, een extra optie krijgt. Namelijk halftijds blijven werken voor de helft van zijn loon en daarnaast al de helft van zijn pensioen opstrijken. Voor de meesten zal dat dus op 63 jaar zijn, maar voor wie al op zijn 16de is beginnen te werken, kan het dus al vanaf 60. "Veel mensen die de leeftijd van vervroegd pensioen bereiken, nemen dat vaak met lichte tegenzin op. Ze zouden eigenlijk graag nog wat verder werken, maar niet meer voltijds. Wij denken dan ook dat deze nieuwe maatregel ertoe zal leiden dat meer mensen langer aan de slag blijven", aldus de woordvoerder van Bacquelaine.

De flexibiliteit in het systeem blijft beperkt. Het is letterlijk halftijds pensioen en niet deeltijds. In een 40-urenweek wordt het dus 20 uur werken en 20 uur pensioen. De vraag is: zit de werkgever daarop te wachten? Bacquelaine: "Dit is een win-winsituatie. De werkgever wordt van de helft van een zwaar loon verlost, maar houdt wel de ervaring die een oudere werknemer kan doorgeven aan zijn jongere collega's."

Het halftijds pensioen komt bovenop de bestaande eindeloopbaanregelingen zoals de landingsbaan of het tijdskrediet vanaf 55 jaar. Belangrijk verschil: in het nieuwe systeem bouw je per werkjaar nog maar een half jaar pensioen op. Toch is het aantrekkelijker, zegt Bacquelaine. "Bij parttime tijdskrediet krijg je een RVA-toelage van 498 euro. Voor veel werknemers zal een half pensioen hoger liggen."

Zelfstandigen

Volgens Open Vld-specialist Vincent Van Quickenborne is het halftijds pensioen vooral aantrekkelijk voor zelfstandigen. "Zij kunnen vandaag nog geen beroep doen op tijdskrediet of een landingsbaan." Alleen zijn de wetteksten voor zelfstandigen nog niet klaar. "De regeling die in oktober aan het parlement wordt voorgelegd, gaat alleen over werknemers en ambtenaren. Over de zelfstandigen wordt nog overleg gepleegd", besluit de woordvoerder van Bacquelaine.

De christelijke vakbond is niet onder de indruk. Volgens topvrouw Marie-Hélène Ska komt maar een beperkte groep werknemers in aanmerking. "Zo zijn er amper vrouwen die op 63 jaar 42 jaar werkjaren hebben. Dit lijkt vooral een manier om de aandacht af te leiden van het veel belangrijker debat over de zware beroepen."