Frank Borman was niet onder de indruk van de maan.
Volledig scherm
Frank Borman was niet onder de indruk van de maan. © EPA, NASA

Astronaut Apollo 8 geeft brutaal eerlijk interview: "De maan? Een hoop kraters. Gewoon wat tinten grijs"

Hij was commandant van de Apollo 8-missie in 1968. Samen met zijn crew de eerste mensen die rond de maan vlogen, exact 50 jaar geleden. Je zou denken dat ex-astronaut Frank Borman lyrisch is over het fabelachtige avontuur dat hij beleefde. Niets is minder waar.

20 reacties

  • olivier lecluyse

    6 jaar geleden
    Reflecterend bill
  • Wim Veirman

    6 jaar geleden
    De tycho krater is "zichtbaar" omdat de kraterbodem helder en reflecterent is, en er prominente heldere lijnen zijn die zich rond de krater naar buiten uitstrekken en hierdoor onze aandacht trekken. De krater zie je eigenlijk niet echt, maar de omstandigheden er rond en het feit dat je weet dat het een krater is zorgen ervoor dat je het kan "waarnemen"
  • Johan Van Biesen

    6 jaar geleden
    @johan verlinden: Misschien kan jij mij uitleggen hoe het mogelijk is dat we de krater Tycho, die amper een diameter van 80 km heeft, kunnen zien met het blote oog van hier op aarde, rekening houdend met de astronomische afstand van +- 380000 km. Werkt de atmosfeer als vergrootglas of is de maan dichterbij dan ons verteld wordt?
  • johan dietens

    6 jaar geleden
    allemaal zever bijna 50 jaar geleden en er blijven over zagen het zou normaal gezien nu iets van niks moeten zijn voor na daar te gaan en had al vol met basissen moeten staan maar nog altijd niks ze zijn er nooit geweest
  • johan verlinden

    6 jaar geleden
    Johan Van Biesen , als je van, bv je vrouw, een foto neemt met heel in de verte een kerktoren ,dan lijkt je vrouw ook groter dan die toren . De kerktoren is nochtans aanzienlijk groter dan je vrouw . Op deze foto staat de aarde gemiddeld 380.000 km van de maan .Deze foto klopt dan wel.