Direct naar artikelinhoud
MeToo

Weer mediabons kopje-onder in MeToo-vloedgolf

Leslie Moonves, baas van CBS, zou zes vrouwen tot seks hebben gedwongen.Beeld AFP

Leslie Moonves, de topman van het Amerikaanse televisienetwerk CBS, is per direct uit zijn functie ontheven. Zijn vertrek volgt op nieuwe onthullingen over seksueel wangedrag.

Na filmmagnaat Harvey Weinstein, Fox News-topman Roger Ailes en Fox-presentator Bill O’Reilly is opnieuw een van de machtigste mannen uit de Amerikaanse entertainmentindustrie ten val gekomen na beschuldigingen van seksueel wangedrag. Leslie Moonves, de topman van de televisiemaatschappij CBS, moest zondag opstappen na nieuwe onthullingen in het tijdschrift The New Yorker.

In het artikel van Ronan Farrow, die ook Weinstein ten val bracht, vertellen zes vrouwen hoe Moonves hen tot seks dwong, hen bedreigde en in één geval ook geweld gebruikte. Vrouwen die weigerden op zijn avances in te gaan, zou hij hebben dwarsgezeten in hun carrière.

Al in juli hadden zes vrouwen tegenover The New Yorker geklaagd over seksuele misdragingen door Moonves, die sinds 2003 de leiding heeft over CBS. In die tijd wist hij het kwakkelende CBS te veranderen in de meest bekeken televisiezender in de Verenigde Staten. Onder Moonves produceerde de zender de ene na de andere hit, zoals de reality-show Survivor en de serie CSI, die vijftien seizoenen liep.

Veertig jaar geleden

De 68-jarige Moonves spreekt alle beschuldigingen tegen. Wel geeft hij toe dat hij met drie van de vrouwen een relatie heeft gehad, maar dat was steeds met wederzijdse instemming. Moonves zei dat hij zich altijd heeft gehouden aan de regel dat ‘nee’ ook ‘nee’ betekent, al gaf hij toe dat hij tientallen jaren geleden vrouwen weleens een ‘ongemakkelijk’ gevoel heeft gegeven met zijn avances.

"In de veertig jaar die ik heb gewerkt, heb ik nooit zulke onrustbarende beschuldigingen gehoord", zei hij tegenover The New Yorker. Hij vroeg zich ook af waarom sommige vrouwen tientallen jaren hebben gezwegen: een van de klachten heeft betrekking op een ontmoeting die zich veertig jaar geleden afspeelde.

Phyllis Golden-Gottlieb, zelf ook een televisieproducent, heeft vorig jaar al een aanklacht tegen Moonves ingediend. Zij zegt dat hij haar ooit heeft gedwongen hem oraal te bevredigen. Ook zou hij haar met geweld tegen een muur hebben geduwd.

Moonves is een vertrekpremie van ruim 100 miljoen euro overeengekomen met CBS. De twee partijen spraken ook af 17 miljoen euro te schenken aan organisaties die de #MeToo-beweging steunen. Dat bedrag zal worden afgetrokken van de vertrekbonus die Moonves krijgt.

De CBS-topman was met een salaris van ruim 50 miljoen euro de best betaalde man in de televisie-industrie. Van 2006 tot 2017 zou hij, inclusief bonussen en aandelenopties bij elkaar bijna een miljard euro hebben gekregen, volgens het bureau Equilar, dat gegevens verzamelt over topsalarissen.

Aanvankelijk was er zelfs sprake van een gouden handdruk van 242 miljoen euro voor Moonves, maar na moeizame onderhandelingen zou het bedrijf zijn uitgekomen op 103 miljoen euro.

'Hij zou die 100 miljoen vertrekpremie moeten afstaan aan een organisatie die slachtoffers van seksueel misbruik helpt. Dit is walgelijk'
Jessica Pallingston, slachtoffer

De onderhandelingen kwamen volgens The New York Times in een stroomversnelling toen Farrow de leiding van het bedrijf waarschuwde dat er nieuwe onthullingen over seksueel wangedrag van Moonves aan zaten te komen.

Voorlopig krijgt Moonves nog geen cent van het overeengekomen bedrag. Eerst wil het bedrijf een onderzoek instellen naar de beschuldigingen. Afhankelijk van de uitkomst daarvan wordt bepaald hoeveel Moonves meekrijgt. In het uiterste geval kan hij zelfs helemaal niets krijgen.

Een van de vrouwen die hem beschuldigen noemde de berichten over zijn vertrekpremie "walgelijk". "Hij zou al dat geld moeten afstaan aan een organisatie die slachtoffers van seksueel misbruik helpt", zei Jessica Pallingston tegen The New Yorker.