Direct naar artikelinhoud
verkiezingen

Tik voor CD&V: naar verkiezingen zonder Arco-deal

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) en premier Charles Michel (MR).Beeld Photo News

De regering-Michel zet de beursgang van de staatsbank Belfius voorlopig in de koelkast. Dat betekent dat de Arco-coöperanten op hun geld moeten wachten. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) hoopt dat de beursgang nog tijdens deze regeerperiode kan gebeuren.

CD&V ziet de koppeling van het Arco-dossier aan een beursgang van Belfius als een boemerang terugkomen. Premier Charles Michel (MR) hakte gisteren de knoop eindelijk door. Na advies te hebben ingewonnen van experts van de Federale Participatie en maatschappij (FPIM), die alle activa van de federale overheid beheert, heeft de regering beslist om de beursgang van de staatsbank uit te stellen. Michel overlegde daarover ook telefonisch met zijn vicepremiers.

Dat betekent dat de Arco-coöperanten nog langer op hun honger blijven. Want de beursgang van Belfius was gekoppeld aan een oplossing voor Arco. Meteen staat CD&V een maand voor de lokale verkiezingen met lege handen.  

Voor de partij is dit ronduit een blaam. De deelname van de christendemocraten aan de regering-Michel I stond voor een belangrijk deel in het teken van een oplossing voor het dossier-Arco. "In aansluiting op de initiatieven van de vorige regeringen zal de regering zorg dragen voor het uitwerken van een werkzame regeling met het oog op de schadeloosstelling van natuurlijke personen coöperanten van erkende financiële coöperatieven", klonk het in het regeerakkoord. 

Garanties

Officieel heet het dat de marktomstandigheden vandaag niet ideaal zijn. Bankaandelen zijn sinds begin dit jaar met zo'n 12 procent gezakt. Dat blijkt ook uit de waardering van Belfius. Enkele maanden geleden werd de staatsbank nog op 6 tot 8 miljard euro gewaardeerd, nu is dit nog 5 tot 7 miljard euro.

Wat echter ook meespeelt is het feit dat Belfius garanties vroeg voor de beursgang. De raad van bestuur van de bank wilde dat de regering eerst groen licht kreeg van Europa om de Arco-coöperanten uit te betalen. De regering besliste in het Zomerakkoord dat daarvoor een enveloppe van 600 miljoen euro zou worden voorzien, waarmee tot 40 procent van de oorspronkelijke inleg wordt vergoed. Dat fonds zou worden gestijfd door bijdragen van Belfius, beweging.net en de staat, aangevuld met 400 miljoen euro die Belfius als dividend zou uitkeren net voor de beursgang. Aan Europa werd deze constructie evenwel nog niet voorgelegd.

Dat is volgens vicepremier Kris Peeters ook niet nodig. Hij beklemtoont ook dat uitstel geen afstel betekent. "We gaan er alles aan doen om deze legislatuur beide dossiers op te lossen." 

'We moeten de Arco-coöperanten nog even geduld vragen. Ik hoop dat ze dit kunnen begrijpen'
Kris Peeters (CD&V), vicepremier

Peeters beseft heel goed dat iedereen nu in de eerste plaats naar hem kijkt. "Ik heb zelf gepleit om de beursgang van Belfius te koppelen aan een oplossing voor Arco. Ik ben nu ook consequent. Ik blijf mijn engagement naar die 800.000 coöperanten verder nakomen. Ook al zou ik heel graag hebben dat dit dossier al opgelost was. Ik denk dat we nu aan de Arco-coöperanten nog even geduld moeten vragen, ze hebben al veel geduld gehad. Ik hoop dat ze dit kunnen begrijpen."

Technisch gezien kan Belfius in het voorjaar van 2019 een nieuwe poging wagen, heet het in de omgeving van de bank. Maar de federale verkiezingen van 26 mei staan een nieuwe regeringsbeslissing allicht dan in de weg. Het dossier zal dus wellicht voor de nieuwe regering worden. Kris Peeters zegt dat hij "als CD&V deel uitmaakt van de volgende regering, ook dan zal strijden voor de Arco-coöperanten."