“Elke agent met een taser moet ook een defibrillator meenemen op patrouille”

© BELGAIMAGE

Elke politieman die op stap gaat met een stroomstootwapen, moet ook een defibrillator meenemen in de combi. Dat vindt de politievakbond Sypol. “Een taser is levensgevaarlijk als hij wordt gebruikt op mensen met hartproblemen”, zegt vakbondswoordvoerder Ruddy Callewaert, die een brief naar Jan Jambon stuurde. De minister liet weten “het voorstel te zullen bekijken”.

Dirk Coosemans

Sinds enkele maanden worden tasers gebruikt in veertien politiezones, bij wijze van test. De invoering van het stroomstootwapen werd onthaald op applaus van de vele voorstanders, maar er was ook heel wat kritiek. Ook binnen de politie zelf. Amerikaanse studies tonen immers aan dat het “niet dodelijke wapen” wél fataal kan zijn voor mensen die drugs of alcohol in hun systeem hebben of voor individuen die aan een hartkwaal lijden.

“En zoiets staat niet altijd op het gezicht van het target te lezen”, zegt vakbondsman Ruddy Callewaert. “Daarom moeten we onze voorzorgen nemen. Elke patrouille met stroomstootwapen moet ook een defibrillator meenemen. Zo kunnen we sterfgevallen voorkomen.”

Juridische lijdensweg

Verschillende politiemensen zullen misschien klagen over het extra gewicht dat ze zo zullen moeten meezeulen. “Maar de collega’s moeten even verder nadenken”, aldus Callewaert. “Dit wapen is niet onomstreden. Het parket-generaal liet ook al weten twijfels te hebben bij de wettelijkheid ervan. Als het wapen gebruikt wordt en er valt een dodelijk slachtoffer, dan zal de collega die het wapen afvuurde grote problemen krijgen. Advocaten zullen hem aanklagen en het gevolg is een juridische lijdensweg. Daarom is het belangrijk dat de politie kan aantonen dat ze alles gedaan heeft om de fatale afloop te voorkomen.”

De kostprijs is volgens Callewaert geen struikelblok. “Een defibrillator kost duizend euro en de taser wordt op dit moment slechts in veertien zones gebruikt. Best doenbaar dus.”

Eén keer gebruikt

Het stroomstootwapen werd in ons land tot nu toe nog maar één keer gebruikt. Dat was vorige maand in de politiezone Gaume, in Wallonië. Een dronken man probeerde toen een agent te wurgen en werd uitgeschakeld met een welgemikt schot. De man liep daarbij geen verwondingen op.

Op het kabinet-Jambon bevestigt men dat ze de brief van Sypol ontvangen hebben. “We gaan dit voorstel zéker onderzoeken”, klinkt het daar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen