Direct naar artikelinhoud
Fotografie

Last Days: nog even wachten voor de grote oversteek

Last Days: nog even wachten voor de grote oversteek
Beeld Lieve Blancquaerts

Elke dinsdag blikt Lieve Blancquaert met een foto vooruit op haar Eén-programma Last Days, over hoe de wereld omgaat met de dood. Vandaag: Sulawesi, Torajaland (Indonesië).

Puang Augustinus moeder Ludia is twee jaar geleden op 95-jarige leeftijd overleden, en de begrafenis heeft hem ondertussen al meer dan 125.000 euro gekost.

Rond het huis van zijn moeder is het op dit moment nog een bouwwerf. Er zullen meer dan duizend gasten komen, minstens vierentwintig buffels en eindeloos veel varkens zullen geofferd worden voor haar begrafenis. Die zijn nodig om haar ziel over de heuvels te begeleiden naar het volgende land en volgende leven.

Voor Augustinus is het een normale geste tegenover zijn moeder. “Deze vrouw heeft mij negen maanden in haar lichaam gedragen. Dit is mijn laatste bedanking aan haar. Je hebt misschien veel verjaardagen in je leven, maar er is maar één laatste dag. Niets is mij te veel uit respect voor mijn moeder.”

Voorlopig wacht ze geduldig in haar kist binnen in het huis. Augustinus vindt dat ik haar in het Nederlands mag aanspreken. Ze spreekt het goed, geleerd van de Nederlandse kolonialen in het begin van de vorige eeuw. Ik doe het, maar voel mij zo vreselijk gegeneerd. Ik spreek tegen een dode.

Last Days, 20.40 uur, Eén. Het boek is uit bij Hannibal.