Direct naar artikelinhoud
dioxinecrisis

Voedselagentschap krijgt 24 miljoen euro schadevergoeding voor dioxinecrisis; familie Verkest gaat in beroep

Voedselagentschap krijgt 24 miljoen euro schadevergoeding voor dioxinecrisis; familie Verkest gaat in beroep
Beeld BELGA

Het federaal voedselagentschap FAVV krijgt 24 miljoen euro schadevergoeding van vetsmelters Jan en Lucien Verkest en Jacques en Jacqueline Thill van Fogra voor de dioxinecrisis van 1999. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank beslist. De familie Verkest gaat in beroep tegen de schadevergoeding, zo meldt VTM Nieuws.

De dioxinecrisis barstte in 1999 los, nadat dioxines in de voedselketen terecht waren gekomen. Uit onderzoek bleek dat de besmetting zijn oorsprong vond bij het bedrijf Verkest in Deinze en bij het Waalse Fogra. Het bedrijf Fogra leverde met giftige pcb's besmette vetstoffen aan Verkest, die het aan de veevoederbedrijven verdeelde. De Verkests leverden zogezegd gesmolten dierlijk vet aan meng- en veevoederfabrikanten, terwijl het om een mengsel van dierlijk en technisch vet ging.

7 miljoen kippen en 60.000 varkens werden afgemaakt, en de winkelrekken bleven leeg. De regering-Dehaene II struikelde over de kwestie. Tot vandaag zijn de gezondheidsgevolgen onduidelijk. In 2010 kregen de Verkests twee jaar cel, waarvan de helft met uitstel.

Kosten terugvorderen

Het FAVV, dat opgericht werd in nasleep van de crisis, eiste in totaal 24,1 miljoen euro, waarvan 16 miljoen euro operationele kosten. Het FAVV haalde bijvoorbeeld directe personeelskosten aan die gemaakt werden door de crisis, omdat er extra personeel aangeworven moest worden. Zelfs kosten voor faxmachines en stoelen die aangekocht moesten worden, wil het Agentschap terugzien. De rechter besliste zonet dat het FAVV de 24 miljoen euro krijgt, met uitzondering van enkele duizenden euro's. Ze krijgen die geldsom van zowel Jan en Lucien Verkest, als van Jacques en Jacqueline Thill van Fogra.

De verschillende veevoederbedrijven eisen samen een bedrag van meer dan 10 miljoen euro, vooral voor omzetverlies en imagoschade. Heel wat bedrijven zijn intussen failliet. De rechter besliste vandaag dat enkele bedrijven hun gevorderde geldsom zullen krijgen. Voor nog andere eisen, worden, 19 jaar na de crisis, deskundigen aangesteld.

Valsheid in geschrifte

Jan en Lucien Verkest werden later schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar. Op burgerlijk gebied deed de Gentse correctionele rechtbank al in 2013 uitspraak. De rechtbank had vetsmelter Verkest veroordeeld tot het betalen van meer dan 1 miljoen euro aan schadevergoedingen voor benadeelden van de dioxinecrisis. Over de schadevergoeding van de andere partijen werd toen nog geen uitspraak gedaan. 

De Belgische staat wou voorheen 236.291.451,53 euro schadevergoeding en het Vlaamse Gewest 149.241.000 euro, maar in 2013 bleek dat ze daarvoor nog geen verzoekschrift hadden ingediend.