Direct naar artikelinhoud
Podium

Waar moeten de Chippendales optreden zonder Stadsschouwburg?

Antwerpse zaal heeft haar beste tijd gehad
Beeld Tim Coppens

Betonrot teistert de Antwerpse Stadsschouwburg. Burgemeester De Wever (N-VA) wil een gloednieuw gebouw, Open Vld ziet de noodzaak niet in en ijvert voor een soort openluchttheater. Is de Stadsschouwburg voor blockbustervoorstellingen overbodig? 

en

"Een lelijk gebouw", noemt Bart De Wever (N-VA) de Stadsschouwburg, en nu het pand aangetast blijkt door betonrot, is het misschien wel de moment om het af te breken en iets nieuws te bouwen voor Paw Patrol Live!, One Night of Elvis en Ein Abend in Wien

"Als je 25 miljoen aan dat lelijke ding moet geven, is het dan geen beter idee om iets geheel nieuws te zetten? We moeten daar eens heel goed over nadenken", zegt De Wever. Open Vld wil zelfs een stap verder gaan: afbreken die handel, en een mooi theaterpark aanleggen voor openluchtvoorstellingen. "Heilige huisjes moeten plaats kunnen maken. De andere functies van de Stadsschouwburg kunnen gerust op andere plaatsen in de stad", vindt Erica Caluwaerts.

'Zoiets verplaats je niet zomaar, laat staan dat je het kan opvangen met een openluchttheater'
Antwerps cultuurschepen Caroline Bastiaens (CD&V)

Kan de stad zonder de schouwburg? Sportpaleisgroep exploiteert de zaal en progrmameert er commerciële voorstellingen voor een breed publiek, maar ook de Koninklijke Balletschool vindt er onderdak, net als HETPALEIS, dat kindertheater brengt. Waar moeten die allemaal naartoe?

Dik 2.060 mensen kunnen in de Stadsschouwburg pakweg De Efteling Sprookjesmusical volgen, en met zo'n aantal zijn er niet zoveel uitwijkmogelijkheden. De Bourla? De komende twee weken negen avonden volzet. DeSingel? Amper drie dagen vrij. Bovendien zijn ze simpelweg niet groot genoeg voor de blockbusters van de Stadsschouwburg.

Jeugdtheater

De Elisabethzaal? "Een uitstekende zaal, maar niet voor pakweg de Chippendales", zegt Jan Van Esbroeck van de Sportpaleisgroep, en bovendien zit ook daar de agenda stampvol, terwijl theatertechnisch de mogelijkheden beperkt zijn. De Lotto Arena dan maar? "Te groot en anders van opzet. De schouwburg is een theaterzaal met pluche zetels, in de Lotto Arena staat het publiek vooral recht."

Of zoals Antwerps acteur Stijn Van Opstal samenvat: "De vraag naar beschikbare podia overtreft het aanbod. En dan hebben we het nog niet gehad over de technische vereisten. Is de Bourla technisch wel geschikt om er een grote musical te laten doorgaan?"

Jeugdtheater
Beeld Tim Coppens

Hetzelfde geldt voor HETPALEIS, zegt Antwerps cultuurschepen Caroline Bastiaens (CD&V), dat als enig jeugdtheatergezelschap in Vlaanderen over een grote zaal beschikt: "Iedereen kent de kleine zaaltjes voor kinder- en jeugdtheater. HETPALEIS is niet alleen een grote speler, het huis heeft van kindertheater een volwaardige theatervorm gemaakt. Die erfenis mogen we niet verloren laten gaan." 

Net als de balletschool ("historisch zo nauw verbonden met de stad") heeft zoiets nu eenmaal ruimte en infrastructuur nodig, zegt de schepen. "Dit is ook een plek waar nieuwe voorstellingen worden gemaakt. Zoiets verplaats je niet zomaar, laat staan dat je het kan opvangen met een openluchttheater." 

Hoe dan ook, op termijn moet er iets gebeuren. "Moet het huidige gebouw gerenoveerd worden, of moet er een nieuw gebouw komen?", vraagt HETPALEIS-directeur Els De Bodt zich af. "Voor ons is het hoe dan ook essentieel dat de functie behouden blijft. Het mag dan niet de bedoeling zijn dat er in een eventueel nieuw gebouw winkelpanden komen.”

'De Bourla? DeSingel? Die zalen zijn amper vrij. En ze zijn gewoon niet groot genoeg voor de blockbusters van de Stadsschouwburg'

Openluchtvoorstellingen in een theaterpark lijken haar klimatologisch niet realistisch ("in Zuid-Frankrijk kan je zoiets misschien wel doen") en Van Esbroeck denkt dat zoiets vooral leidt tot overlastklachten in de buurt. 

"Ik heb wel geen bezwaar tegen een eventuele verhuis naar een andere plek", zegt Van Esbroeck, die de Stadsschouwburg evenmin een mooi gebouw vindt en De Wever kan volgen in het idee dat een nieuwbouwproject misschien een logischere investering is. "Maar we trekken jaarlijks 200.000 bezoekers aan, ook van buiten de stad. Dat is belangrijk voor de uitstraling van de buurt en de omliggende horeca." 

Tijdelijke oplossing vinden

Schepen Bastiaens vindt een eventuele verhuis al te voorbarig, maar hecht wel aan de centrale ligging van de Stadsschouwburg. "Het Theaterplein heet niet voor niets Theaterplein: het grootste theater van de stad is er gevestigd", geeft Jerry Aerts, directeur van deSingel haar gelijk. Daar wordt volgend jaar de Rode Zaal gerenoveerd en dan wijkt de kunstencampus even uit naar het Theaterplein. 

Een nieuwbouw zou volgens Aerts makkelijk vijf jaar duren, als je je bedenkt dat het vier jaar duurde om de Elisabethzaal op te trekken. Hij vraagt om eerst goed na te denken over de behoeftes van de stad. “Als je het mij vraagt, is er een grote nood aan de voorstellingen in de Stadsschouwburg. Voor je overgaat tot een renovatie of een nieuwbouw, moet je eerst een al dan niet tijdelijke nieuwe bestemming vinden voor wat daar gebeurt."