Bijna honderd migranten opgepakt tijdens grote actie in West-Vlaanderen

Archiefbeeld © michel vanneuville

Tijdens een grootschalige controleactie in West-Vlaanderen zijn afgelopen nacht 97 migranten opgepakt.

pvm, yd

Het ging om een van de grootste acties ooit, waarbij nagenoeg alle politiezones uit de provincie werden ingezet met steun van de federale diensten. Er werd zelfs een drone ingezet, zegt provinciegouverneur Carl Decaluwé. ‘Alle middelen die we voorhanden hebben, hebben we gebruikt’, aldus de gouverneur. ‘Het ging ons vooral om beeldvorming. Hoe bewegen de mensensmokkelaars zich en waar zitten de transmigranten?’

Er werd gecontroleerd van 17.00 uur maandagavond tot 01.00 uur dinsdagochtend, van Adinkerke tot Zeebrugge. In totaal werden er 97 mensen gevat. In één bestelwagen werden zelfs 24 vluchtelingen gevonden.

‘Er komen zeker nog onaangekondigde acties. Onaangekondigd, want mensensmokkelaars zijn vrij snel op de hoogte, zo blijkt. De volgende keer is het de bedoeling dat de opgepakte vluchtelingen naar het donderdag te openen afhandelingscentrum in Steenokkerzeel worden gebracht. Ik heb vannacht zelf gemerkt hoe arbeidsintensief die afhandeling is. Met het nieuwe centrum zullen de lokale politiediensten zeker ontlast worden’, aldus Decaluwé.

Vingerafdrukken

Minister van Binnenlandse ­Zaken Jan Jambon en staatssecretaris Theo Francken (beiden N-VA) kondigden maandag aan een nationaal administratief centrum voor migranten op te richten, in het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Alle illegale migranten die worden opgepakt, zullen naar het nieuwe centrum worden gebracht.

Daar zullen de federale politie en de DVZ van iedereen vingerafdrukken ­nemen en hen maximaal 24 uur vasthouden, in afwachting van de beslissing of ze verder opgesloten blijven. Nu zijn lokale politiekorpsen soms een hele nacht bezig om die dossiers af te handelen, waardoor hun andere werk erbij inschiet.

Samenwerking met Britten

Jambon ontmoet dinsdag overigens zijn Britse collega Sajid Javid in Londen voor overleg over de migrantenproblematiek. Hij wordt vergezeld door Francken.

Jambon mikt op een betere samenwerking met Groot-Brittannië. De minister wil dat de Britten een gelijkaardige inspanning doen als in Calais. Zo zouden de Britten kunnen meewerken aan de grenscontroles in Zeebrugge. Ook zouden ze bij de controles op de parkings aan de snelweg aanwezig kunnen zijn, om de migranten te overtuigen dat het geen zin heeft om te proberen naar Groot-Brittannië te reizen. De Britten zouden eveneens kunnen meehelpen met de bijkomende bescherming van de haven van Zeebrugge, somde Jan Jambon maandagavond op in Terzake.