Opvolger Dries Van Langenhove in UGent-bestuur ook lid 'Schild & Vrienden'

De man rechts zetelt (in principe) straks in de raad van bestuur van de UGent© vrt

Nu Dries Van Langenhove van Schild & Vrienden zijn zetel in de raad van bestuur van de UGent kwijt is, volgt vertrouweling Louis D. hem in oktober op. ‘Onbegrijpelijk’, vinden studenten. Op 25 september trekken ze de straat op.

Tuly Salumu

In het debat rond Dries Van Langenhove roeren ook de Gentse studenten zich. Ze plaatsen vraagtekens bij de opvolging van de extreemrechtse voorman van Schild & Vrienden in de raad van bestuur van de Universiteit Gent. Zodra de nieuwe termijn van twee jaar ingaat, in oktober, schuift running mate Louis D. mee aan tafel. D. s net als Van Langenhove rechtenstudent en volgens intimi een hard­liner binnen Schild & Vrienden. De felbesproken Pano-reportage van vorige week bracht een Facebookpost aan het licht waarin hij Adolf Hitler imiteert voor de Eiffeltoren.

Tuchtprocedure‘Onbegrijpelijk dat iemand als Louis D. straks in de raad van bestuur mag zetelen’, zegt studente Louise De Cooman, die vanaf oktober ook bestuurslid wordt. ‘Het is maar logisch dat de universiteit hier een stokje voor steekt. Iemand die zich met Hitler vergelijkt, hoort daar niet thuis.’

De Cooman pleit ervoor om de tuchtprocedure die al loopt tegen Dries Van Langenhove, open te trekken. ‘Waarom onderzoekt rector Rik Van de Walle de andere leden van Schild & Vrienden niet? Waarom worden de banden met de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) en het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) niet blootgelegd? Dat zijn verenigingen die worden gefinancierd door de universiteit.’

Professor De SutterDe Gentse Studentenraad beraadt zich over mogelijke stappen. Volgens een ander bestuurslid, Patricia Kosta­dinov, is de verontwaardiging onder de studenten groot. Op 25 september betogen ze aan het rectoraat tegen Schild & Vrienden.

Ook professoren zoals Petra De Sutter zouden liever geen aanhangers van Schild & Vrienden in de raad van bestuur zien. Maar het blijft onduidelijk welke juridische stappen de Universiteit Gent kan zetten. ‘Het is belangrijk dat de universiteit heel goed haar eigen reglement volgt, zodat ze later haar staart niet moet intrekken’, vindt bestuurslid Benjamin Biebuyck.