Direct naar artikelinhoud
Nicaragua

Belgische studentenleider opgepakt in Nicaragua op verdenking van terrorisme

Afgelopen zondag kwamen in Managua weer duizenden manifestanten op straat om het vertrek van de president te eisen.Beeld AFP

Een Belgische studente geneeskunde is gisteravond door de politie opgepakt in het Centraal-Amerikaanse Nicaragua. De studente is de leider van de studentenbeweging 'Movimiento Estudiantil 19 de Abril' in León, een stad in het westen van het land.

De studente werd overgebracht naar een politiecel in de hoofdstad Managua. Volgens de krant La Prensa werd ook een jongeman opgepakt door paramilitaire troepen.

Verschillende leiders van de studentenbeweging zeggen dat ze eerst overgebracht werden naar de lokalen van de regerende Sandinistische partij in Léon, en nadien naar de cellen van een politieafdeling in 'El Chipote', een gevangenis in de hoofdstad Managua.

Protest tegen Ortega

Lokale politiebronnen zeggen aan La Prensa dat de studente verdacht wordt van "terrorisme, gevangenneming, brandstichting en andere misdaden". De politie zou een vuurwapen gevonden hebben.

De Belgische is de vierde leider van de studentenbeweging die opgepakt wordt voor protest tegen het bewind van president Daniel Ortega. Ze ijverde onder ander voor autonomie voor de universiteit van Léon.

Het is al maanden zeer woelig in het land. Eind augustus wees de regering nog de VN-missie die er de mensenrechten onderzoekt het land uit, meldde het Nicaraguaanse centrum voor de mensenrechten. De uitwijzing kwam er enkele dagen nadat de Verenigde Naties het 'klimaat van angst' in het Centraal-Amerikaanse land hadden aangeklaagd.

De Belgische is de vierde leider van de studentenbeweging die opgepakt wordt voor protest tegen het bewind van president Daniel Ortega

In april waren de manifestanten in Nicaragua beginnen te protesteren tegen een - inmiddels teruggedraaide - hervorming van de sociale zekerheid. De betogingen mondden al snel uit in protest tegen Ortega, die ervan wordt beschuldigd het land als een dictator te leiden. Het onderdrukken van het protest heeft aan minstens 30 mensen het leven gekost.

Zondag kwamen nog duizenden de straat op in Managua om de vrijlating te eisen van "politieke gevangenen" en het vertrek van de president.