Deadline nadert voor de federale regering

Charles Michel © Belga

De federale regering moet tegen de ‘state of the union’ die premier Michel dinsdag in de Kamer brengt een begrotingsvoorstel op tafel kunnen leggen. Wat ligt er mogelijk op tafel?

De topministers hebben om 11 uur verzamelen geblazen in de ambtswoning van de premier om voort te werken aan de begroting 2017. Het belooft een lange dag te worden, zo is in kringen van de onderhandelaars te horen. Vrijdagavond zat het kernkabinet nog tot 23 uur samen. Er werd naar verluidt vooraf over hervormingen gesproken, maar echte doorbraken werden niet geboekt, was te horen.

Zoals bekend moet de regering volgens de meest recente cijfers op zoek naar 4,2 miljard euro om de begroting in 2017 op koers te houden met het oog op de afspraken met Europa. Dat bedrag kan echter naar beneden gesteld worden indien er strikt gedaan wordt wat Europees gevraagd wordt op het vlak van de verbetering van het structurele saldo.

Daarnaast is het de vraag of de topministers vasthouden aan de buffer van 1 miljard euro voor conjuncturele tegenvallers. De vraag is of de N-VA die buffer wil lossen, gezien de problemen met de schattingen van de fiscale inkomsten waar minister van Financiën Johan Van Overtveldt onlangs nog in een open brief over klaagde.

Indexering en speculatietaks

In aanloop naar dinsdag hebben de partijen al verschillende ballonnetjes opgelaten. Zo zou de regering op zoek zijn naar alternatieve manieren om de lonen te indexeren. Dat schreef De Tijd eerder deze week.Volgens de krant bekijken de meerderheidspartijen de mogelijkheid om de indexoverschrijding niet te berekenen op basis van het gemiddelde indexcijfer van de jongste vier maanden, maar op basis van de jongste twaalf maanden.

Ook de speculatietaks zou opnieuw op de regeringstafel liggen. Die bracht tot nu toe 70 miljoen euro minder op dan verwacht. Mogelijk komt er een hogere taks op beursverrichtingen of een nieuwe transactietaks (tobintaks) in de plaats. Als de speculatietaks toch wordt behouden, zal er wellicht aan gesleuteld worden. Al heeft minister van Economie Kris Peeters (CD&V) al duidelijk gemaakt dat hij niet van plan is de speculatietaks af te voeren.

Voor minister van Van Overtveldt zijn besparingen in de sociale zekerheid geen taboe. Dat beaamde minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) nadat bekendgeraakte dat de federale regering op zoek moet naar 4,2 miljard euro. “In een land waar het overheidsbeslag hoger ligt dan 50 procent, moet het kunnen om nog maatschappelijk verantwoorde besparingen te doen” klonk het toen bij Van Overtveldt. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content