Direct naar artikelinhoud
Schild & Vrienden

Ook Arteveldehogeschool zet stappen tegen Schild & Vrienden-student

De Arteveldehogeschool.Beeld belga

Nadat de UGent Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove schrapte, zet ook de Arteveldehogeschool stappen tegen een student die lid is van de organisatie. Dat blijkt uit een interne mail die De Morgen kon inkijken. Een verwijdering als student is niet uitgesloten.

"Vrije meningsuiting beschouwen we als een hoog goed, maar van onze studenten en van onze medewerkers verwachten wij respect voor diversiteit." Zo vat algemeen directeur Thomas Legrand een mail aan die gericht is aan alle studenten van de Arteveldehogeschool. "Helaas hebben wij naar aanleiding van deze Pano-reportage aanwijzingen dat één van onze studenten mogelijk actief betrokken is bij de werking van de vereniging Schild & Vrienden", klinkt het verder.

De student in kwestie werd volgens de woordvoerster van de hogeschool, Kristine De Smet, herkend in de Pano-reportage en zo ging de bal aan het rollen. 

'Iedereen denkt wat hij wil, maar wij vragen onze studenten om uit hun gedragingen en publieke optredens te laten blijken dat ze diversiteit als een meerwaarde aanvaarden'
Kristine De Smet, woordvoerster Arteveldehogeschool

Omdat er op de hogeschool naar eigen zeggen geen plaats is voor racisme, seksisme en discriminatie, zet de directie stappen tegen de student door na te gaan of het studiecontract geschonden wordt. "Iedereen denkt wat hij wil, maar wij vragen onze studenten om uit hun gedragingen en publieke optredens te laten blijken dat ze diversiteit als een meerwaarde aanvaarden", zegt De Smet.

Tuchtmaatregelen

Over mogelijke tuchtmaatregelen beslist een onafhankelijke commissie. "De eerste stap is dat de student in kwestie wordt gehoord", zegt De Smet. Al is ook een blaam of zelfs een verwijdering als student mogelijk.

"Wij geloven in de meerwaarde van een diverse hogeschool en maatschappij en zullen ons daarvoor blijven inzetten. We rekenen op onze studenten en medewerkers om dit waardenkader mee vorm te geven", besluit Legrand in de interne mail. Over de identiteit van de student en zijn functie binnen Schild & Vrienden wenst De Smet niet uit te wijden.