Direct naar artikelinhoud
FAQ De Verkiezingen

Chatten met Wouter Van Besien (Groen): "N-VA steigert van onze ideeën. Wij liggen zo ver uit elkaar dat we nooit met elkaar kunnen samenwerken"

Wouter Van Besien.Beeld Bas Bogaerts

Met Ringland als grote voorbeeld, zijn burgerbewegingen meer dan ooit aanwezig in Antwerpen. Maar hoe zit het nu met de uitvoering van de overkapping van de ring? En hoe worden burgers het best bij het beleid betrokken?

Nu de Antwerpse verkiezingscampagne op bitsige wijze is losgebarsten, achterhaalt De Morgen ter plekke waar de verkiezingen nu écht om gaan. Op basis van de vragen die jullie ons instuurden, merkten we dat Antwerpenaren burgerparticipatie hoog in het vaandel dragen. Vanmiddag vanaf 12 uur laat Wouter Van Besien (Groen) bij ons zijn licht schijnen op dit thema.

Live

  1. Bedankt voor uw vragen

    We bedanken Wouter Van Besien, lijsttrekker voor Groen in Antwerpen, voor zijn antwoorden en we danken u voor alle binnengekomen vragen. U kan hieronder alle antwoorden lezen.

    Vergeet niet dat De Morgen vanavond om 20 uur een debat organiseert waarbij alle Antwerpse lijsttrekkers recht tegenover elkaar staan. U kan dat debat vanavond live volgen via onze website. Morgen staan we met onze caravan in Gent. 

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven. Volg ons ook op Twitter en op Facebook. We starten binnenkort met een razend interessante politieke nieuwsbrief. Laat daarvoor hieronder uw e-mailadres achter:

       

  2. "De Wever zei in zijn chatsessie met De Morgen dat Groen met haar standpunten rond auto's en de haven de welvaart in Antwerpen zou kelderen. Vindt u dat terecht?" - Jens uit Rumst

    Van Besien: "Dag Jens, uiteraard vind ik dat niet terecht. Het volstaat op even een blik rondom ons te werpen om te weten dat die bewering nonsens is. Heel wat steden die een straf en duurzaam mobiliteitsbeleid hebben, staan economisch heel sterk. Denk maar aan Bordeaux, of Wenen of Kopenhagen. De werkelijkheid is het tegenovergestelde. Steeds meer moderne werkgevers vinden het belangrijke dat de leefomstandigheden en de gezondheidssituatie van hun werknemers top moeten zijn, en het wordt een criterium voor afweging van investeringen. In de haven pleiten wij ervoor om in de eerste plaats te investeren in nieuwe industrie in plaats van bijkomende containerverkeer. Dat zorgt voor meer jobs en voor minder files, beiden dus positief voor onze economie."

  3. Rita uit Borgerhout ergert zich aan het openbaar vervoer. "Het openbaar vervoer in Antwerpen wordt steeds slechter. Hoe zou dat aanpakken?"

    Van Besien: "Dag Rita, ik deel je frustratie over ons openbaar vervoer. De snelheid willen we opkrikken door veel meer eigen bedding te voorzien. Daardoor zullen ze ook stipter rijden. We willen meer buslijnen en trams verder doortrekken zodat meer mensen er van kunnen genieten. We moeten ook alle wijken blijven bedienen - nu werden buslijnen afgeschaft zonder alternatief, onder meer in Borgerhout en Deurne. Dat wil zeggen dat er genoeg geld moet uitgetrokken worden door de Vlaamse regering, en dat ze stoppen met hun besparingen op De Lijn."

  4. "Kan de binnenstad autovrij worden gemaakt?" - Walter uit Antwerpen

    Van Besien: "Dag Walter, ons voorstel is om de binnenstad autoluw te maken. Dat wil zeggen dat bewoners, mensen die leveren of mensen die omwille van fysieke redenen een auto moeten gebruiken nog wel binnen kunnen. Alle auto's en vrachtwagens die er niet moeten zijn, gaan eruit. Voor bezoekers voorzien we voldoende en goede alternatieven, openbaar vervoer en fietssnelwegen. Dat heeft heel wat voordelen: gezondere lucht, meer verkeersveiligheid en natuurlijk meer ruimte op straten en pleinen om te vertoeven en elkaar te ontmoeten."

  5. Piet uit Izegem heeft een vraag over de toon van de campagne. "Vreest u niet dat uw partij ook nog in diskrediet zal worden gebracht door de beschadigingscampagne die Bart De Wever aan het voeren is tegen zijn concurrenten?"

    Van Besien: "Dag Piet, laten we hopen van niet. Iedereen verdient een debat over de toekomst van Antwerpen (en in uw geval ook van Izegem)."

  6. Kan een samenwerking met N-VA?

    "Mijn ideale coalitie is N-VA samen met Groen. Jullie zouden echt een boost kunnen geven aan Antwerpen. Waarom samen geen poging doen om onze stad te besturen?" - Luc uit Antwerpen

    Van Besien: "Dag Luc, onze voorkeuren op dat vlak verschillen duidelijk 🙂. Wij gaan op stadsniveau resoluut voor een progressieve coalitie. Uiteraard om inhoudelijke redenen. Op drie punten liggen onze standpunten alvast zo ver uit elkaar, dat een gezamenlijk project niet mogelijk is. Groen gaat resoluut voor gezonde lucht, en daar is een ander mobiliteitsbeleid voor nodig, met een autoluw centrum en voorrang en meer investeringen in openbaar vervoer, fietsers en voetgangers. Er moeten veel meer betaalbare woningen bijkomen in Antwerpen, bij grote nieuwe stadsprojecten voorzien wij 2/3de betaalbare woningen. En in onze diverse stad willen we vertrekken vanuit respect voor iedereen, en discriminatie uit onze stad bannen. Mijn oprechte analyse is dat we daar andere partners voor zullen nodig hebben."

    'Mijn oprechte analyse is dat we andere partners zullen nodig hebben'
    Wouter Van Besien (Groen)
  7. "Hoe zou u het project van Groen uitleggen aan een dakloze of aan een werkende arme?" - Stavros uit Sint-Agatha-Berchem

    Van Besien: "Dag Stavros. Op zich is dat niet zo moeilijk. Ons programma heeft heel veel voorstellen die hen rechtstreeks zullen helpen. Zo gaan wij resoluut voor de 'housing first'-aanpak. Daklozen, die vaak vele problemen tegelijk hebben, moeten eerst en vooral een dak boven het hoofd hebben, zodat we van daaruit met een goede begeleiding ook de andere problemen kunnen aanpakken. We weten uit buitenlandse voorbeelden dat de beste aanpak is. Wat betreft inkomen staan wij al jaren in de frontlinie voor de strijd een sociale taxshift, waarbij de laagste inkomens meer overhouden, en dat betalen via een heffing op winsten op vermogen. Ook vinden we dat werkende armen nooit, omdat ze werken, mogen uitgesloten worden van sociale steunmaatregelen."

  8. 'Wat een gemiste kans'

    "Borgerhout heeft weinig groen. Waarom van Park(ing) Oost geen volwaardig park maken, zoals park Noord?" - Patrick uit Borgerhout

    Van Besien: "Dag Patrick, helemaal akkoord!!! Wat een gemiste kans is me dat. Een grote ruimte die groen had kunnen zijn, en die groen zal worden als wij de kans krijgen om te besturen. Dat is waar de buurt nood aan heeft. Men heeft er een tijdelijke parking van gemaakt voor het Sportpaleis en de Lotto Arena. Met hier en daar strepen op de grond geschilderd, bijvoorbeeld als zogezegd loopparcours. Dat moet anders en beter."

  9. "Hoe kunnen we jongeren (16-20 jaar) beter betrekken bij de inrichting van openbare ruimtes?" - Francesca uit Antwerpen

    Van Besien: "Dag Francesca. Daar heb ik zelf wel wat ervaring mee. Toen ik districtsburgemeester was hebben we heel wat manieren uitgeprobeerd om bij de heraanleg van pleinen jongeren (en trouwens ook kinderen) te betrekken. We hebben hiervoor samengewerkt met de scholen uit de buurt, om in de klassen gesprekken te hebben. Ook jongerenorganisaties die het plein vaak gebruiken, hebben hun jongeren bij elkaar gebracht. We hebben nadat we eerste schetsen hadden, wandelingen over het plein georganiseerd om reacties te vragen. Een plein is namelijk van iedereen in de buurt, van jong tot oud, en dus moet je de moeite nemen om ze allemaal te betrekken. Daar wordt het resultaat alleen maar beter van."

    'Een plein is van iedereen in de buurt, van jong tot oud, en dus moet je de moeite nemen om ze allemaal te betrekken'
    Wouter Van Besien (Groen)
  10. "Politieke partijen hebben hun mond vol over burgerparticipatie, maar hebben het in realiteit quasi altijd over 'inspraak light''. Zelden wordt het initiatiefrecht of juridisch bindend beslissingsrecht bij de burger gelegd. Durft u het aan om dit wel te doen?" - Vincent uit Borgerhout

    Van Besien: " Dag Vincent, ik volg uw bezorgdheid volledig. Te veel bestuurders willen zelf kunnen afbakenen waar je wel of niet mag over meespreken. Daarom is het essentieel dat mensen zelf punten op de agenda kunnen zetten. In het Vlaams parlement heb ik voorstellen ingediend om op Vlaams niveau zowel volksraadplegingen als burgerpanels te kunnen afdwingen, als je genoeg handtekeningen verzamelt. Spijtig genoeg zijn die voorstellen weggestemd door de meerderheidspartijen (N-VA, CD&V, Open VLD)." 

    "Om die reden is het trouwens ook belangrijk om middenveldorganisaties te koesteren en te steunen, ook als die kritisch zijn, om vanuit andere kanalen dan politieke partijen de agenda te kunnen zetten. Ringland, straten generaal en ademloos zijn daar goeie voorbeelden van, maar ook de sociale organisaties die opkomen voor meer kansen voor iedereen."

  11. Een eerste vraag van Jan uit Antwerpen: "In het Engelse stadje Froome heeft men de democratie terug aan de burgers gegeven. Alle burgers zijn welkom op de gemeenteraad. Om centralisatie van de macht te herverdelen is het burgemeesterschap roterend om de twee jaar. Zou u dit ook in Antwerpen willen toepassen?"

    Van Besien: "Dag Jan. Ik ken uiteraard de praktijk in Froome, en ik vind het zeker uitdagend. Ik vind inderdaad dat bewoners moeten mogelijkheden hebben om op de gemeenteraad agendapunten te plaatsen en zelf te spreken. Maar nog belangrijker is dat de politici naar de bewoners toegaan, in de wijken gesprekken hebben, samen met de bewoners dingen in handen nemen. Daar is veel meer voor nodig dan toegang hebben tot de gemeenteraad."

  12. Bekijk hieronder alvast het gesprek dat we hadden met Wouter Van Besien in onze caravan tijdens onze Facebook Live. "N-VA steigert van onze ideeën", zegt hij onder meer. "Op stadsniveau liggen onze uitgangspunten zo ver uit elkaar dat we er nooit met elkaar iets goed en coherent van kunnen maken. Onze oproep aan de Antwerpenaar is: maak de keuze voor een progressieve coalitie, stem Groen."

  13. Welkom

    Wouter Van Besien (Groen) is bij ons komen zitten om uw vragen te beantwoorden. Zelf een vraag? Stel hem hieronder!

Ook u bent welkom op de Dageraadplaats voor een koffie en een krant. Donderdag zijn we te vinden in Gent.