Direct naar artikelinhoud
Film Top 10

Tien films die u deze week niet mag missen

Grace Jones: Bloodlight and BamiBeeld EPA

1. Burning

Het kortverhaal van Haruki Murakami waarop Burning gebaseerd is, telt nauwelijks tien bladzijden, maar de Zuid-Koreaanse meester Lee Chang-dong (Poetry) puurt er maar liefst tweeënhalf zinderende uren cinema uit. Twee jongens – een eenvoudige boerenzoon en een arrogante yuppie – raken in de ban van hetzelfde ongrijpbare meisje. Hun bizarre liefdesdriehoek roept veel vragen op, en laat de kijker in voortdurende twijfel sudderen. Wat is echt, en wat niet? Burning is een onweerstaanbare psychologische thriller die mysterie en poëzie aan elkaar koppelt. De film laat je achter met een brandende sensatie: het zeldzame, warme gevoel dat je net een klein meesterwerkje gezien hebt.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze vijfsterrenrecensie.

2. Ed Wood

In C-Mine kunt u al sinds half augustus de mooie expo 'The World of Tim Burton' bezoeken. Uiteraard zijn ook de films van Burton te herbekijken, maar dit weekend krijgen ze nog een extra dimensie: op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond wordt de Genkse cultuursite omgetoverd tot een drive-in cinema. Zo kunt u vanuit het comfort van uw eigen auto genieten van Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, Beetlejuice en Ed Wood. Mogen we u vooral die laatste aanraden? Misschien wel de meest volmaakte film die Burton ooit maakte, over “de slechtste regisseur ooit". Uit de tijd toen Johnny Depp nog acteerde alsof hij er zelf in geloofde.

Op 15/09 op de site van C-Mine (Genk).

3. Whitney

Twee uur lang naar de goddelijke stem van Whitney Houston luisteren is allesbehalve een straf. Maar ook wie niets heeft met de muziek van de veel te vroeg gestorven zangeres, zal diep geraakt worden door de tragische en onthullende documentaire Whitney. Regisseur Kevin Macdonald kon rekenen op de medewerking van Whitneys vrienden en familie, maar dat betekent niet dat de film niet kritisch is – integendeel. Merkwaardig hoe scherp Macdonald soms is in zijn vragen, en hoe eerlijk sommigen daarop antwoorden. Net zoals bij Asif Kapadia’s Amy, over Amy Winehouse, blijf je achteraf met een massieve baksteen in je maag zitten.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons achtergrondstuk over Whitney Houston.

4. My Generation

Het is niet gemakkelijk om het je vandaag in te beelden, maar ooit was Michael Caine – de gereserveerde butler van Batman in de films van Christopher Nolan – een regelrechte hipster. In My Generation neemt hij je mee terug naar die tijd: de Swinging Sixties, toen alle conventies op de schop gingen, bh’s verbrand werden en het leven eindelijk écht spannend werd. My Generation is een jachtige, plezierige reis door het Londen van de jaren 60, door de ogen van Caine, met interviews van sleutelfiguren als Paul McCartney, Twiggy en Marianne Faithfull.

Nu in de bioscoop.

5. SERVAIS

Raoul Servais, de grootste animatiefilmmaker van ons land, is dit jaar 90 geworden. Deze zomer kreeg hij daarom al een eigen museumvleugel in Mu.ZEE cadeau, en nu volgt ook een documentaire. Regisseur Rudy Pinceel volgde Servais drie jaar lang, en toont het resultaat nu voor het eerst op Filmfestival Oostende - geen toeval, want Servais werd geboren in Oostende. De documentaire toont een artiest die onvermoeibaar blijft creëren én vernieuwen – in 2015 maakte Servais de kortfilm Tank, waarin hij voor het eerst computeranimatie gebruikte – maar die onvermijdelijk ook terugblikt op zijn rijk gevulde leven.

Op 15/09 op Filmfestival Oostende en op 17/09 in Cinema Zed (Leuven). Later in Gent en Brussel. Lees hier ons gesprek met Raoul Servais over zijn nieuwe museumvleugel.

6. Under the Silver Lake

Na het succes van horrorhit It Follows doet David Robert Mitchell volledig zijn zin in Under the Silver Lake, een mysterieuze en honderd procent geflipte detectivethriller op lsd. Geen spek voor ieders bek, maar heerlijk als je houdt van Lynchiaanse labyrinten. Andrew Garfield speelt Sam, een werkloze luiwammes die eigenhandig de verdwijning van zijn overbuurmeisje gaat onderzoeken, en al snel elke voeling met de realiteit begint te verliezen. Een compleet waanzinnige analyse van de mens anno 2018, die tureluurs wordt van de vele stimuli en verleidingen die voortdurend op hem afkomen. Denken we.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met David Robert Mitchell.

7. Gutland

“Cool. I love scary German boob films.” Zo vatte iemand op YouTube Gutland samen, en wij zijn geneigd het met hem of haar eens te zijn. Terwijl deze Luxemburgse thriller over een klein dorpje met grote geheimen voortkabbelt naar een surrealistische ontknoping, krijgen we om de haverklap borsten in het gezicht geduwd. Maar onder de seks zit een parabel over transformatie en identiteit in de hedendaagse samenleving verstopt. In de vrouwelijke hoofdrol herkent u Vicky Krieps, de vrouw die Daniel Day-Lewis in Phantom Thread een wel héél pittig champignonstoofpotje voorschotelde.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

8. Sideline

Yaya Touré, Didier Drogba, Samuel Eto’o... Het zijn namen die heel wat Afrikanen doen dromen van een eigen voetbalcarrière in Europa. Ook in ons land komen heel wat Afrikaanse talenten aan de bak – denk aan de tijd toen KSK Beveren maar liefst 17 Ivorianen in dienst had. Maar wat als het niet lukt? Met de staart tussen de benen weer naar huis? Voor sommigen is falen geen optie. Sideline volgt het parcours van vier spelers die toch blijven rondzwerven in Europa, op pleintjes en in amateurclubs, nog steeds hopend op de grote doorbraak.

Op 18 september in verschillende zalen.

9. Grace Jones: Bloodlight and Bami

Deze documentaire over zangeres en mega-icoon Grace Jones oogstte vorig jaar enthousiaste kritieken bij zijn wereldpremière op het Filmfestival van Toronto, maar haalde bij ons nooit de zalen. Tot nu. Brusselse en Antwerpse fans van de androgyne ster kunnen hun godin vanaf volgende week dan toch op groot scherm gaan aanbidden. Grace Jones: Bloodlight and Bami wisselt concertopnames af met intiemere beelden, en weeft zo een impressionistisch lappendeken dat de vele verschillende gedaantes van Grace Jones verzoent. Een documentaire die even onconventioneel is als zijn onderwerp.

Nu in Cinema Galeries (Brussel).

10. Ademloos

Daniel Lambo groeide op in de schaduw van Etex-Eternitfabriek in Kapelle-op-den-Bos. Die zorgde in het gezin voor brood op de plank, maar maakte ook heel wat buren ziek. Eternit produceerde namelijk tonnen asbestafval. Bij ons, en in de rest van Europa, is de stof intussen verboden, maar elders in de wereld is dat nog niet overal het geval. Zo reist Lambo naar India, waar Eternit een nieuwe fabriek heeft opgericht en gewoon hetzelfdedoet als in Kapelle-op-den-Bos. Gewapend met zijn camera trekt Lambo op queeste om asbest wereldwijd te laten verbieden.

Nu in de bioscoop.