© Photo News

ACV: “Bang voor volgende week”

De voorzitter van de christelijke vakbond ACV, Marc Leemans, acht de kans dat werknemers en werkgevers erin slagen het eens te worden over een loonakkoord bijzonder laag. In het één-programma ‘De Vrije Markt’ schat hij zaterdagmiddag dat de kans dat de sociale partners aan tafel komen voor een interprofessioneel loonakkoord, op minder dan 20 procent. De kans op een resultaat schat hij nog lager in: “één cijfer voor de komma en iets erachter”.

Belga, FiVr

De topministers zitten sinds 11 uur weer samen in de ambtswoning van de premier om verder te werken aan de begroting voor 2017. “We zijn niet blij met de maatregelen die de regering al genomen heeft en we hopen dat we na het weekend wat blijer zullen zijn”, zegt Leemans. “Maar daar vrezen we voor. We kijken hoopvol, maar bang naar volgende week.”

Over een nieuwe nationale staking spreekt Leemans zich niet uit. Hij herhaalde dat die drie vakbonden op 25 oktober een evaluatie maken van de extra regeringsmaatregelen.

State of the Union

De topministers hebben zaterdagmiddag verzamelen geblazen in de ambtswoning van de premier om voort te werken aan de begroting 2017. Het belooft een lange dag te worden, zo is in kringen van de onderhandelaars te horen. De begroting moet immers klaar zijn tegen de ‘state of the union’ die premier Michel dinsdag in de Kamer brengt, en de regering moet nog op zoek naar enkele miljarden.

Vrijdagavond zat het kernkabinet nog tot 23 uur samen. Er werd naar verluidt vooraf over hervormingen gesproken, maar echte doorbraken werden niet geboekt, was te horen.

Zoals bekend moet de regering volgens de meest recente cijfers op zoek naar 4,2 miljard euro om de begroting in 2017 op koers te houden met het oog op de afspraken met Europa. Dat bedrag kan echter naar beneden gesteld worden indien er strikt gedaan wordt wat Europees gevraagd wordt op het vlak van de verbetering van het structurele saldo. Daarnaast is het de vraag of de topministers vasthouden aan de buffer van 1 miljard euro voor conjuncturele tegenvallers. De vraag is of de N-VA die buffer wil lossen, gezien de problemen met de schattingen van de fiscale inkomsten waar minister van Financiën Van Overtveldt onlangs nog in een open brief over klaagde.

Welke begrotingsmaatregelen er dit weekend op tafel liggen, leest u hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer