Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Dode bij vechtpartij tussen transitmigranten in Wetteren: snelwegparking tijdelijk gesloten

De snelwegparking in Wetteren.Beeld Google Maps

In Wetteren is in de nacht van dinsdag op woensdag een dode gevallen bij een vechtpartij tussen transmigranten op de snelwegparking van de E40. De Dendermondse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen bevestigt dat er een dodelijk slachtoffer viel maar kan nog geen details geven over de omstandigheden. De vrachtwagenparking gaat tijdelijk dicht, zo meldt Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers.

Rond 1 uur ontstond een vechtpartij tussen transitmigranten op de parking van de E40 in Wetteren, waar in het verleden mensensmokkelbendes opgerold zijn. "Afgelopen nacht omstreeks 1 uur werd op de snelwegparking van de E40 in Wetteren richting kust, een man met verschillende messteken aangetroffen. Het slachtoffer, een 24-jarige man van vermoedelijk Eritrese afkomst, overleed kort na de aankomst van de MUG-diensten", meldt parketwoordvoerster Sarah Demeyer.

Het parket is een gerechtelijk onderzoek gestart en stelde een wetsgeneesheer aan. Het is nog niet duidelijk of er al arrestaties uitgevoerd zijn.

Na overleg met de politie, het parket en de gouverneur heeft de Wetterse burgemeester Alain Pardaen beslist om de vrachtwagenparking voor een periode van drie maanden te sluiten. "Vanaf morgenavond 20 uur gaat de vrachtwagenparking dicht. Die zal 24 uur op 24 gesloten zijn, omdat ook overdag geprobeerd wordt in de vrachtwagens te kruipen. De wagenparking, het tankstation en het wegrestaurant blijven wel open", aldus gouverneur Brier. 

"We hopen dat de maatregel niet te lang nodig blijft en dat de invoering van het negenpuntenprogramma (het actieplan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris Theo Francken, nvdr.) en het openen van het transmigratiecentrum snel voor een betere situatie zorgt."

Staatssecretaris Theo Francken vindt de vechtpartij "vreselijk tragisch". Hij wijst erop dat het met de transmigrant die enkele dagen geleden op de snelweg werd doodgereden de tweede dode is.

De staatssecretaris wijst erop dat het fenomeen toeneemt en dat de zomermaanden het hoogseizoen voor migratie is. Maar volgens hem is er steeds meer geweld en agressie, en vechten bendes om de snelwegparkings. "Het gaat om heel veel zwart geld", aldus Francken, die meteen verwijst naar het actieplan met negen maatregelen dat hij met zijn partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft uitgewerkt, het bezoek aan hun Britse collega dat beiden dinsdag hadden en de maatregelen die woensdag in Zeebrugge werden aangekondigd.