© Sven Dillen

Virtuele oorlog tussen griepcommissaris Marc Van Ranst en N-VA: “Dit is pure intimidatie”

Marc Van Ranst kwam tot een jaar of twee geleden alleen in het nieuws als er iets over de griep te melden viel, maar sindsdien heeft de griepcommissaris zich ook als opiniemaker en luis in de pels van N-VA ontpopt. Ook de racistische taal van ­Yannick Dhondt is onder de aandacht gekomen omdat Van Ranst erover had getweet.

tlb

“Geloof mij: ik beleef geen enkel plezier aan zo’n ontslag”, zegt Van Ranst. “Ik zie dat niet als een trofee. Maar ik ga blijven ­signaleren, aanklagen en kritiek geven, ja.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Ranst is op sociale media kritisch, brutaal, vaak met N-VA in het vizier. Omdat de partij volgens hem racisme en fascisme “met enige sympathie gedoogt”. Dat leidde al vaak tot verbale robbertjes vechten, maar het is nu helemaal ­ontspoord.

Staatssecretaris van Asiel en ­Migratie Theo Francken (N-VA) noemde Van Ranst “dokter Haat”. “Hij vervalst bewust oude Facebookposts om een student (Nick Peeters, kandidaat voor N-VA in Lubbeek, red.) te kunnen afschilderen als fascist en racist”, schrijft Francken. “Wat is het volgende, examenresultaten?”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Dit kan gewoon niet”, reageert Van Ranst. “Drie jaar geleden zou het een grootschalig incident geweest zijn op regeringsniveau als een staatssecretaris dit soort taal zou gebruiken tegen een burger. Dit is gewoon pure intimidatie. Een prof betichten van examenfraude omdat die burger iets vervelends zegt, dat hoort gewoon niet. Ik eis excuses en ik eis dat de partij hem op het matje roept of hem de tweet laat verwijderen.”

“Wel, er zullen inderdaad excuses komen”, reageert woordvoerder Joachim ­Pohlmann van N-VA. “Meteen nadat Van Ranst zich verontschuldigt voor zijn honderden haattweets ten opzichte van verkozenen, kandidaten en kiezers van de N-VA.”

Het bijleggen doen beide kampen dus niet. Van Ranst blijft dus bekvechten op Twitter. “Of ik dat mag, als prof? Natuurlijk. Mijn werk als viroloog heeft hier totaal niets mee te maken.” Ook de KU Leuven is die mening toegedaan. “Tot vandaag zijn wij heel tevreden over zijn werk en onderzoek. In de persoonlijke me­ningen die hij op Twitter uit, komen wij niet tussen.”