De Duitse astronaut Alexander Gerst schoot dit indrukwekkende beeld van orkaan Florence vanuit het ISS.
Volledig scherm
De Duitse astronaut Alexander Gerst schoot dit indrukwekkende beeld van orkaan Florence vanuit het ISS. © ESA

'Monsterorkaan' Florence stormt af op 9 toxische sites en bedreigt 30 miljoen Amerikanen

Op het pad van orkaan Florence ligt ook een negental sites met giftige afvalstoffen. Dat zegt het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) aan CNN. Het agentschap monitort constant de kwetsbaarheid van die plaatsen, omdat er giftige chemicaliën kunnen vrijkomen als Florence er zou toeslaan. De orkaan - een "monster" genoemd - verjaagt meer dan een miljoen mensen van de Amerikaanse oostkust en bedreigt er nog 29 miljoen anderen. Astronaut Alexander Gerst maakte een prachtig maar tegelijkertijd angstaanjagend beeld van de orkaan vanuit het ISS, mét een waarschuwing: "Deze nachtmerrie komt op jullie af".

48 reacties

  • Marco Maerten

    6 jaar geleden
    Tom Michielsen,de toename van CO-2 gaat zo snel dat de t° inderdaad wat achterblijft,maar wat er nu hangt aan CO-2,heeft onvermijdelijk op langere termijn zeer zware gevolgen om nog te zwijgen over het akkoord in Parijs dat zal zorgen voor een verdere opwarming van 3°c tegenover 1850,waardoor verdere opwarming verzekerd is.
  • Ferdinand Engelbeen

    6 jaar geleden
    Tom Michielsen, de mens is wel degelijk verantwoordelijk voor de toename in CO2, die loopt nu 110 ppmv (deeltjes per millioen) voor op de temperatuurgrafiek van de laatste 800.000 jaar. Wat niet wil zeggen dat de invloed van dat extra CO2 op de temperatuur ook groot is. Op het aantal of sterkte van orkanen heeft het alleszins geen invloed: die is de afgelopen 40 jaar globaal gemiddeld afgenomen...
  • Bernd Vaes

    6 jaar geleden
    Zo verschrikkelijk? Winden tot 150 km per uur. Op de Filippijnen woedt een orkaan met winden tot 290 km per uur en totale verwoesting, maar dat haalt het wereldnieuws niet, want niet in de VS.
  • Tom Michielsen

    6 jaar geleden
    Kris minten . Temp loopt voor op co2 . Kijk goed naar grafiek en vergroot . Hogere temp zorgt voor meer co2 en niet andersom
  • kris minten

    6 jaar geleden
    @JP Vijt , wat een onzin.. Bekijk de broeikasgrafieken gelijklopend met de industriële ontwikkeling.. Dmv ijsboringen knn ze de vervuilingen per jaar weergeven.
  1. WEERBERICHT. Tot 25 graden, maar vanaf late namiddag kans op onweer: KMI kondigt voor morgen zelfs code geel af

    WEERBE­RICHT. Tot 25 graden, maar vanaf late namiddag kans op onweer: KMI kondigt voor morgen zelfs code geel af

    Het blijft vandaag op de meeste plaatsen droog en in het binnenland kan de temperatuur stijgen tot 25 graden. Een onweer met hagelbuien is vanaf de late namiddag echter niet uitgesloten. De kans daarop vergroot nog in de loop van de nacht. Morgen is vanaf 16 uur over het oosten van het land zelfs code geel van kracht. “Er is kans op hagel en/of veel neerslag in korte tijd”, aldus het KMI. “Lokaal zijn hoeveelheden tot meer dan 20 millimeter in 1 uur tijd mogelijk.”
  2. IN BEELD. Woestijnstad Dubai ploetert in het water na ongeziene stortregens: “Mogelijk gevolg van kunstmatig opgewekte regen”

    IN BEELD. Woestijn­stad Dubai ploetert in het water na ongeziene stortre­gens: “Mogelijk gevolg van kunstmatig opgewekte regen”

    Inwoners van Dubai beleven momenteel ongeziene taferelen. Zeldzame zware stortregens hebben de woestijnstad in een groot plonsbad getransformeerd. Volgens verschillende media viel er dinsdag op één dag tijd evenveel regen als normaal in een jaar. Dubai International Airport, één van de drukste luchthavens ter wereld, werd helemaal lamgelegd door het noodweer. Ook woensdag blijft het vliegverkeer nog ernstig ontregeld. Elders staan winkelcentra en wegen onder water, beelden op sociale media tonen luxewagens als Rolls-Royces mistroostig dobberend in het water. Opvallend: het noodweer is mogelijk het gevolg van kunstmatig opgewekte regen.