Direct naar artikelinhoud
Hongarije

Europees Parlement stemt voor zwaarste strafprocedure tegen Hongarije

De Hongaarse premier Viktor Orban kwam zich dinsdag verdedigen in het Europees Parlement, maar kon niet overtuigen.Beeld AFP

De EU straft Hongarije voor het inperken van de democratische vrijheden door de regering van premier Orbán. Het Europees Parlement is woensdag akkoord gegaan met het activeren van de zwaarste strafprocedure. Op grond van artikel 7 van het EU-verdrag kan Hongarije het stemrecht in de Europese ministerraden verliezen.

De parlementsleden keurden het bijzonder kritische rapport van de Nederlandse Judith Sargentini goed met een ruime meerderheid. 448 parlementsleden stemden voor, 197 tegen en 48 onthielden zich. De stemming betekent dat het Europees Parlement van oordeel is dat in Hongarije de fundamentele rechten en vrijheden en de rechtstaat in het gedrang zijn. 

De stemming is een flinke tegenvaller voor de rechts-conservatieve Orbán. Hoewel hij de afgelopen jaren volop is bekritiseerd in Europa voor het beknotten van onder andere de persvrijheid en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, werd hij niet gestraft met sancties.

Het is de eerste keer dat het Europees Parlement een artikel 7-procedure start tegen een lidstaat. Het is overigens nog lang niet zeker dat de sancties worden ingesteld. De Europese Commissie en de lidstaten zijn nu aan zet. Pas als de lidstaten unaniem instemmen met het straffen van Hongarije, kan de regering-Orbán het stemrecht in de EU worden ontnomen.

Orban kwam zich dinsdag in Straatsburg nog verdedigen tegen de kritiek van de Europese volksvertegenwoordigers, maar hij kon hen dus niet overtuigen. De omstreden premier deed de strafmaatregelen dinsdag af als ‘chantage’ en ‘wraak’. "Maar Hongarije zal niet toegeven aan deze chantage", sprak Orbán de Europarlementariërs dreigend toe. "Indien nodig zullen we tegen u in verzet komen."

Vernietigend rapport

Het activeren van de artikel 7-procedure volgt op een vernietigend rapport van speciaal rapporteur Judith Sargentini, Europarlementariër voor de Nederlandse partij GroenLinks. Zij concludeerde in april, na een jaar onderzoek in opdracht van het Europees Parlement, dat Orbán een ‘ware heksenjacht’ tegen de democratie in gang heeft gezet. Volgens Sargentini is de zwaarst mogelijke strafprocedure van de EU gerechtvaardigd omdat er in Hongarije sprake is van een ‘ernstige en systematische’ schending van de Europese waarden.

"De persvrijheid is ingeperkt", concludeerde Sargentini. "De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is niet langer gegarandeerd. Gerenommeerde ngo’s en een universiteit worden bedreigd in hun voortbestaan. EU-subsidies worden misbruikt. De rechten van minderheden en vluchtelingen worden geschonden."