Direct naar artikelinhoud
Schild & Vrienden

Nick Peeters trekt zich terug van N-VA-lijst Lubbeek

Nick Peeters en Theo Francken, die de Lubbeekse N-VA-lijst trekt.Beeld RV

Nick Peeters zal niet langer op de N-VA-lijst in Lubbeek staan. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken laten weten via Twitter. Onder meer via nieuwssite Apache kwam aan het licht dat de Lubbekenaar er aangebrande sympathieën op na zou houden.

"Nick trekt zich terug van onze lijst. De aanhoudende hetze werd hem en zijn familie te veel", schrijft Francken op Twitter. "De Van Ransts en andere bloedhonden mogen trots zijn met de scalp van deze jonge Vlaamsgezinde student/historicus."

Francken is lijsttrekker in Lubbeek, waar de 22-jarige Peeters op de veertiende plaats stond. Vorige week had Francken nog een gesprek met hem over Schild & Vrienden, waarvan Peeters lid was. "Uiteindelijk bleek dat hij zich al acht maanden geleden verzette tegen een vorm van militarisering die bezig was bij Schild & Vrienden", zei Francken daarover. "Nick was er beter helemaal uitgestapt, maar ik weet zeker dat hij niet op de hoogte was van die geheime chatgroepen. Hij mag dus op mijn lijst blijven staan."

Twitter bericht wordt geladen...

Op sociale media circuleerde een door Nick Peeters gesigneerde spotprent van een vrouw met Afrikaanse trekken, met de begeleidende tekst: "Geloof me, ik heb haar nog mooi afgebeeld, want in werkelijkheid was ze veel lelijker." 

De racistische afbeelding werd onder meer gedeeld op sociale media door viroloog Marc Van Ranst en anderen zeiden dan weer dat ze de overleden comédienne Lies Lefever afbeeldde, maar dat klopte niet. De cartoon verwijst naar een busincident met Afrikaanse vrouwen waarvan Peeters getuige was. Voor Theo Francken was er op dat moment niets aan de hand.

'De framing is walgelijk. En het erge is: (...) Via mijn persoon wil men gewoon Theo Francken treffen.'
Nick Peeters

Dwepen met Hitler

Op woensdag verscheen dan rond 17 uur een artikel op website Apache dat stelde dat Peeters "verheerlijkende tekeningen maakte van Vlaamse oostfronters en Duitse Waffen-SS'ers, op Facebook een Duitse massamoord op Poolse burgers goedpraat en via zijn YouTube-kanaal filmpjes leuk vond die dwepen met Hitler".

Ongeveer gelijktijdig met het artikel plaatste Peeters een bericht op Facebook waarin hij aankondigde om zich terug te trekken van de N-VA-lijst in Lubbeek. 

"Citaten die uit hun context werden gerukt, foto's die gebruikt werden om mij af te schilderen als een neonazi, screenshots die een totaal andere betekenis kregen dan wat er geschreven staat... De framing is walgelijk. En het erge is: (...) via mijn persoon wil men gewoon Theo Francken treffen."

Hij linkte ook naar een artikel op Joods Actueel over een stripboek van Nick Peeters over een Poolse vrouw die duizenden Joodse kinderen heeft gered in de Tweede Wereldoorlog. 

"Dit is dus waarom ik hem door de dag veelvuldig heb gevraagd om te reageren", zegt Apache-journalist Jan Walraven. "Misschien waren de tekeningen studies voor zijn stripverhaal, maar dan nog zijn er de reactie op die foto van de massamoord en de likes op ranzige YouTube-filmpjes. Bovendien probeerde hij meermaals zijn betrokkenheid binnen Schild & Vrienden te relativeren."

Peeters laat weten dat hij de telefoontjes had gemist doordat hij het te druk had. Volgens N-VA was al voor de publicatie van het artikel van Apache beslist om niet langer op de lijst te staan.