Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld).
Volledig scherm
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). © VIER

Minister Sven Gatz lijdt aan chronische depressie: "Één pilletje per dag... Ik heb er na al die jaren mee leren leven"

Een opmerkelijke bekentenis van Sven Gatz (51) tijdens 'Gert Late Night' vanavond. De Vlaamse minister van Cultuur sprak er voor het eerst over zijn depressie, waar hij al meer dan twintig jaar tegen vecht. "Op een dag is het mij overvallen, en botste ik tegen een muur", vertelde hij openhartig. Hij wil zo het taboe rond depressie doorbreken. 

50 reacties

  • Ulrik De Man

    5 jaar geleden
    Uiteindelijk merk je zelf dat de gezondheid veel belangrijker is dan geld maar ... je hebt er wel recht op ! want het zijn / waren de arbeidsvoorwaarden van toen en netto is het ook maar de helft natuurlijk De bedragen halveren ( waar men mee bezig is of al gebeurt is ) zou er wel al wat beter uit zien maar toch respect voor uw beslissing
  • Brechje Geutjes

    6 jaar geleden
    Ohw ik vind t zo irritant die hier weer mensen reageren met goed bedoeldeadviezen. Als iemand diabetes heeft ga je je toch ook niet bemoeien metde behandeling? Soms is antidepressiva helaas nodig, maar als buitenstaander kun je daar niet over oordelen.
  • Christel Vanspringel

    6 jaar geleden
    Moedig om erover te praten ! misschien zou je uw collega de block eens kunnen overtuigen om psychotherapie betaalbaar te maken voor iedereen ! Niet iedereen is depressief door serotonine tekort, waar je een pilletje voor kan nemen .kan eveneens door opgelopen trauma en dan is psychotherapie beter dan heel u leven lang een pilleke
  • Peter

    6 jaar geleden
    Tientallen medewerkers van vrije radio's werden depri na het nemen van onbegrijpelijke beslissing deze uit de ether te halen, ongeacht hun inzet -gedrevenheid van vele jaren vrijwillig (gratis) platen draaien. Jawel Sven, ook voor hen was dit geen prettig gevoel. Voor allen, sterkte!
  • Eric Vanovermeire

    6 jaar geleden
    Respect om hiermee naar buiten te komen ! Al is het aantal vlamingen die dagelijks antidepressiva slikken onwaarschijnlijk hoog denk ik.
  1. Sabrina uit 'Don't Worry Be Happy' kroop uit diep dal: “Ik vond zelfmoord altijd egoïstisch. Maar plots dacht ik er ook over na”
    PREMIUM
    TV

    Sabrina uit 'Don't Worry Be Happy' kroop uit diep dal: “Ik vond zelfmoord altijd egoïstisch. Maar plots dacht ik er ook over na”

    “Vroeger kocht ik in de supermarkt wat ik wilde, nu klop ik aan bij de sociale kruidenier. Daar word je nederig van.” Als alleenstaande mama kent Sabrina Van Steenbergen de schaduwkant van het leven. Ooit baatte ze een succesvolle crèche uit, maar een zware burn-out zoog haar mentaal - én financieel - helemaal leeg. Hoe Sabrina haar leven nu op de rails houdt, toont ze in ‘Don’t Worry Be Happy’. “Toen ik invalide werd verklaard, voelde het alsof mijn leven voorbij was.”
  2. Waargebeurde Netflix-serie krijgt staartje nu echte Martha van zich laat horen: “Hij gebruikt ‘Baby Reindeer’ om mij te stalken”
    PREMIUM
    TV

    Waargebeur­de Net­flix-se­rie krijgt staartje nu echte Martha van zich laat horen: “Hij gebruikt ‘Baby Reindeer’ om mij te stalken”

    Een uitzonderlijke score van 100 % op Rotten Tomatoes en de eerste plaats in maar liefst 43 landen. ‘Baby Reindeer’ is één van de meest opzienbarende Netflix-series van het moment. Het verhaal van Donny en z’n stalker Martha lijkt onwaarschijnlijk, maar is wel degelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Al denkt de echte Martha daar duidelijk anders over. “Ik weet wel degelijk wat er allemaal gebeurd is. Ik heb dan ook een claim ingediend wegens laster.”