Duitse politie jaagt op Syriër die aanslag wilde plegen op luchthaven

De Duitse politie heeft zaterdag drie lieden gearresteerd in verband met de vondst van ‘zeer explosieve materialen’ tijdens een raid in een woning in de oostelijke Duitse stad Chemnitz. De hoofdverdachte is echter nog niet gevat.

lej, jva

Zwaarbewapende agenten van de speciale eenheden grendelden zaterdag urenlang de wijk rond het station van Chemnitz af, de bevolking werd aangeraden om binnen te blijven. Een appartementsblok is omstreeks 13.00 uur bestormd, in één woning werden honderden grammen “zeer explosieve materialen” gevonden. Er is een explosie gehoord, maar het ging om een maatregel van de politie om ergens binnen te raken.

Volgens politiewoordvoerder Tom Bernhardt wordt er nog steeds gezocht naar de 22-jarige Jaber Albakr uit Syrië. De Duitse speurders gaan ervan uit dat de man gevaarlijk is en verspreiden een opsporingsbericht. In de zoektoch naar de verdachte Albakr, zouden intussen wel drie andere mannen zijn gearresteerd. Twee zijn nabij het centraal station van Chemnitz gearresteerd, een derde nabij het appartement. De drie zouden in contact met de Syriër hebben gestaan.

Door een bomalarm is het station deels voor reizigers gesloten. Een robot doorzoekt op de sporen een rode koffer die de twee aldaar gearresteerde lieden bij zich hadden. In de woning zijn honderden grammen “hoog explosieve materialen” gevonden, in die mate dat zij niet zonder voorzorgen te nemen kunnen worden weggebracht. Er zijn nieuwe evacuatiemaatregelen nodig.Er is een explosie had gehoord maar het ging om een maatregel van de politie om ergens binnen te raken.

Volgens de politie van deelstaat Sachsen kwam er vrijdagavond een aanwijzing binnen dat het om een ernstige dreiging ging. De Duitse site focus.de meldt dat Albakr al langer in het oog gehouden werd en dat hij mogelijk een bomaanslag wilde plegen op een luchthaven.

De politiediensten hebben een opsporingsbericht vrijgegeven voor de 22-jarige man. Dat bericht is ook internationaal verspreid. Albakr zou vorig jaar als vluchteling naar Duitsland gekomen zijn en zou banden hebben met terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS).

© Landeskriminalambt Sachsen

© AP

© AP

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen