Direct naar artikelinhoud

Belgische studentenleidster in Nicaragua beschuldigd van terrorisme

Amaya Coppens is een leidster van de Universitaire Beweging van 19 April, die opgericht werd tijdens betogingen tegen president Daniel Ortega.Beeld RV

Amaya Coppens (23), de Belgisch-Nicaraguaanse studentenleidster die protesteerde tegen de regering van Daniel Ortega, de Nicaraguaanse president met dictatoriale allures, is door de politie beschuldigd van "terreurdaden". Ze gaat daarmee verschillende andere activistische studenten achterna die recent werden opgepakt.

Amaya Coppens wordt ervan beschuldigd dat ze barricades heeft opgericht en een universiteitsgebouw in brand heeft gestoken tijdens betogingen tegen de regering in de stad Leon. Ze zat er zelf in het vijfde jaar geneeskunde.

"We kunnen op beelden de terroriste Amaya Eva Coppens zien die barricades opricht in de stad Leon", zei de adjunct-chef van de gerechtelijke politie, commissaris Farle Roa Traña, die de foto's toonde. Over bewijzen van de brandstichtingen ontbreekt elke informatie.

De jonge vrouw werd maandag thuis opgepakt in Leon. De studentenleidster werd aan de pers getoond, samen vijf andere jongeren die ook opgepakt werden vanwege hun deelname aan antiregeringsprotesten.

Terrorisme

Een van hen is Yubrank Suazo (27), een studentenleider uit de stad Masaya, die maandag is opgepakt. Hij wordt beschuldigd van terrorisme, moord, geweld en acht andere misdrijven. De politie beweert ook "drie jachtgeweren en een pistool" gevonden te hebben bij de arrestaties.

Amaya Coppens is een leidster van de Universitaire Beweging van 19 April, die opgericht werd tijdens betogingen tegen Ortega. Ortega slaat de protesten tegen zijn regime bloedig neer, met nu al meer dan 320 doden en 2.000 gewonden tot gevolg.

De protesten begonnen met betogingen tegen hervormingen in de sociale zekerheid, die inmiddels zijn opgeborgen. De betogers willen dat de president, die zich sinds 2014 onbeperkt herverkiesbaar mag stellen, opstapt.

"Gefabriceerd"

Vader Frédéric Coppens zei aan de Franstalige openbare omroep RTBF dat de beschuldigingen "gefabriceerd werden". Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de zaak van dichtbij, zij het dan via de ambassade van Panama die ook voor Nicaragua bevoegd is. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken erkent het regime in Nicaragua Amaya Coppens als een Nicaraguaanse omwille van haar dubbele nationaliteit. Dat zou de zaken compliceren.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is bereid om zijn Nicaraguaanse ambtsgenoot te ontmoeten tijdens de VN-vergadering van eind september, indien er tegen die tijd geen schot in de zaak is gekomen.