Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen 2018

5 opvallende fragmenten uit het Antwerpse lijsttrekkersdebat

Het Antwerpse lijsttrekkersdebat van De Morgen ging door in het Zuiderpershuis.Beeld Wouter Van Vooren

Geen moddergevecht gisteren tijdens het grote Antwerpse lijsttrekkersdebat van De Morgen en VTM NIEUWS, wel enkele welgemikte schoten. We zetten de meest opvallende momenten even op een rij, ook degene die u níet zag.

1. "Geen coalitie met extremisten"

Over voorakkoorden repte niemand een woord, maar toch werden er enkele coalitievoorkeuren aangeraakt. Dat extreemlinks (PVDA) en -rechts (Vlaams Belang) het moesten ontgelden, hoeft niet te verrassen.

2. "Plots zijn er dodenlijsten in de stad"

De war on drugs kon natuurlijk niet ontbreken. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) verdedigde tijdens het debat zijn harde aanpak. "We hebben samen met het federale niveau het Stroomplan opgesteld. Dat gaat traag, dat klopt. Maar een war on drugs kan je nooit winnen, wel kan je het fenomeen indammen." Volgens sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels heeft De Wever met zijn harde aanpak net de drugsoorlog naar de stad gebracht. "Plots zijn er schietpartijen, ontploffende granaten, dodenlijsten in de stad."

De war on drugs werd in het Zuiderpershuis vooral een strijd tussen Bart De Wever en Jinnih Beels.Beeld Wouter Van Vooren

Beels wil dat het huidige drugsbeleid in het federaal parlement tegen het licht gehouden wordt, CD&V-lijsttrekker Kris Peeters wil zelfs een internationale aanpak. "Volgend jaar is de World Cities Summit in Colombia, u gaat daar altijd naartoe als burgemeester", richtte hij zich tot De Wever. "Geen nood, volgend jaar mag u met mij meegaan." (lacht)

3. "30 jaar lang het pad geëffend"

Geen cordon sanitaire op een lijsttrekkersdebat, en dus kreeg ook Filip Dewinter (Vlaams Belang) het woord. "Mijn gewezen kiezer is niet tevreden", zegt hij over de vele stemmen uit het verleden die naar N-VA overschakelden. 

4. "Tram is een soort lotto"

Mobiliteit is een van de sleuteldossiers in Antwerpen. Over de (gebrekkige) rol van het openbaar vervoer werd dan ook druk gediscussieerd. "Je gaat sneller met de wagen, ook al zit je in de file, dan met de tram. Hallucinant", zegt Kris Peeters (CD&V).

5. De Wever vs. Peeters

CD&V-lijsttrekker Kris Peeters en burgemeester Bart De Wever zochten na weken van felle uithalen toenadering in de coulissen. "Dat je suggereert dat ik de stad niet ken, is niet nodig", zei Peeters. Mag het wat meer op de bal zijn, en minder op de man? De Wever: "Het is een valabel punt. Maar de bal en de man hangen soms samen."

Lees ook - En plots was er vrede: De Wever en Peeters strijken plooien glad. (+)

5. De Wever vs. Peeters
Beeld Wouter Van Vooren

Bekijk hier nog eens de beste beelden van de avond.