Direct naar artikelinhoud
luchtvaart

Grootste staking ooit bij Ryanair op 28 september: "Elke maand staken tot Ryanair de wet naleeft"

Grootste staking ooit bij Ryanair op 28 september: "Elke maand staken tot Ryanair de wet naleeft"
Beeld AFP

Het cabinepersoneel van Ryanair gaat op vrijdag 28 september actie voeren in België, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje. Het wordt zo wellicht de grootste staking ooit bij de Ierse lagekostenmaatschappij.

De vakbonden van het cabinepersoneel bijhouden het daar niet bij: ze gaan elke maand een staking organiseren zolang Ryanair de nationale en Europese wetgeving niet naleeft. Dat hebben ze donderdagmiddag in Brussel bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

"En men hoeft ook niet verrast te zijn als er voor die datum ook sporadisch al andere acties komen, door piloten of andere vakbonden, zoals gisteren in Duitsland", klinkt het.

'Wij willen niet het faillissement van het bedrijf, maar een wijziging van het management'
Bonden cabinepersoneel

De bonden trachten al maanden om Ryanair ertoe te krijgen om de verschillende nationale sociale wetgevingen toe te passen van de landen waar Ryanair actief is, en niet enkel de Ierse wetgeving. Ook krijgt het cabinepersoneel alleen betaald voor de uren die in het vliegtuig worden gemaakt, en is er veel protest bij het personeel tegen gedwongen overplaatsingen.

De bonden benadrukken dat sinds deze zomer de arbeidsvoorwaarden bij Ryanair niet veranderd zijn en dat het bedrijf nog steeds de Europese en nationale wetgevingen niet naleeft. "Wij willen niet het faillissement van het bedrijf, maar een wijziging van het management."

Eerder deze week legden de Duitse piloten het werk neer. Dat gebeurde de afgelopen maanden ook in onder meer Ierland en Nederland. Cabinepersoneel in ons land, Spanje, Italië en Portugal staakte ook al eerder.

De autoriteiten, nationaal en Europees, moeten volgens de bonden van het cabinepersoneel ook meer doen om Ryanair de wetgeving te doen naleven. Daarom gaan ze donderdagnamiddag om 15 uur langs bij de Europese Commissie

"Klein aantal vluchten" annuleren

Maar topman Michael O'Leary toonde zich weinig inschikkelijk om op deze en andere vragen in te gaan. "Ik zal niet buigen voor onredelijke eisen", liet hij gisteren nog optekenen.

De directie verwacht alvast geen chaos bij de 'grootste staking ooit. Dat zegt marketing manager Kenny Jacobs. "We gaan vluchten ver op voorhand annuleren en de passagiers een alternatief of terugbetaling aanbieden", klinkt het. Bovendien verwacht hij dat "een meerderheid" van de vluchten zal kunnen worden uitgevoerd zoals gepland. "Niet alle cabinepersoneelsleden zullen aan de staking deelnemen, zoals ook vorige acties aantoonden. Voor wat de vliegtuigen betreft, beschikken we eind september, wegens het einde van de zomer, over voldoende vervangingstoestellen."

Jacobs zegt wel dat Ryanair nog niet formeel op de hoogte werd gebracht van de stakingsplannen. Maar eens dat gebeurd is, zoekt de luchtvaartmaatschappij naar oplossingen, klinkt het. "We hebben bewezen dat het kan: van de jongste Duitse staking werden we pas 24 uur op voorhand geïnformeerd, terwijl toch 70 procent van de vluchten kon worden uitgevoerd."

Hopen op gesprekken

Toch zijn de vakbondsacties vervelend voor de Ierse lowcost-maatschappij. Jacobs geeft toe de stakingen financiële schade berokkenen - "maar niet zo groot want onze vooruitzichten blijven onveranderd". Ze zorgen ook voor onzekerheid bij passagiers, "maar in de boekingen in België zien we nog niet echt een effect. De mensen beseffen dat er ook bij andere luchtvaartmaatschappijen acties mogelijk zijn."

De directie van Ryanair roept de bonden op om de gesprekken voort te zetten. "We hebben de jongste twee weken al contacten gehad met de vakbonden en pilotenorganisaties in België", zegt Jacobs en volgens hem wordt er "goede vooruitgang" geboekt. "We zijn bereid om de eisen van de vakbonden rond lokale contracten en lokale belastingen te bekijken. Maar we vragen hen om terug naar de onderhandelingstafel te komen. Het gaat om een open uitnodiging", aldus de marketing manager. Hij hoopt alvast "voor kerstmis" een akkoord te hebben met de Belgische vakbonden.