Direct naar artikelinhoud
Zaak-Skripal

Russen beschuldigd van gifgasaanval: "Wilden gewoon Stonehenge zien"

Alexander Petrov en Ruslan Boshirov op de foto's die de Britse politie verspreidde.Beeld REUTERS

De twee Russen die volgens de Britse regering achter de gifgasaanval in Salisbury zaten, hebben donderdag iedere betrokkenheid ontkend. De mannen erkennen dat ze ten tijde van de aanval in Salisbury waren. Ze zeggen echter dat ze de stad bezochten om onder andere de toeristische attractie Stonehenge te zien.

Het was voor het eerst dat Alexander Petrov en Ruslan Boshirov in de openbaarheid traden. Afgelopen week wees Londen het tweetal aan als de daders van de gifgasaanval in maart op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia.

Na maandenlang onderzoek verklaarde premier May dat de twee Russen agenten waren van de militaire inlichtingendienst GROe. Het tweetal is te zien op beveiligingscamera’s bij hun hotel in Londen en op diverse plekken in Salisbury waaronder het huis van de Skripals. Na de onthulling van hun identiteit, werd een Europees arrestatiebevel tegen hen uitgevaardigd.

Gewone burgers

"Wij zijn geen spionnen", zegt het tweetal in een interview met de Russische staatszender RT, een dag nadat president Poetin zei dat ze gewone "burgers" zijn. "Wij zijn het slachtoffer geworden van een ongelooflijke samenloop van omstandigheden. Ons leven is in een nachtmerrie veranderd." De twee Russen lijken op de foto's en video's die Londen heeft vrijgegeven.

Volgens RT benaderde het tweetal de zender omdat ze hun kant van het verhaal wilden vertellen. Talloze media probeerden de afgelopen dagen de mannen op te sporen. "Er is niets crimineels aan hen", benadrukte Poetin woensdag.

Twitter bericht wordt geladen...

Onder de sneeuw

Petrov en Boshirov, die zeggen zakenmensen te zijn, vertelden dat ze  in de eerste week van maart diverse keren Salisbury bezochten. Het was een toeristisch uitje en ze verbleven in een hotel in Londen. "Onze vrienden zeiden al lange tijd dat wij deze prachtige stad moesten bezoeken", aldus Petrov. "Zij hebben een beroemde kathedraal."

Het tweetal had echter last van het slechte weer. Petrov: "Wij wilden door de stad lopen. Maar wij waren er slechts een halfuur omdat alles ondergesneeuwd was. Wij gingen er naar toe om Stonehenge te zien, de kathedraal, maar dat lukte niet omdat het overal zo modderig was. Wij waren helemaal nat en namen toen de eerste trein weer terug."

Boshirov zegt dat ze die dag in totaal niet meer dan een uur in Salisbury doorbrachten. De volgende dag keerden ze weer terug maar ook toen gooide de sneeuwval roet in het eten, beweren ze. "Misschien hebben wij Skripals huis genaderd", zegt hij. "Of misschien niet. Wij weten niet waar het huis staat."

De twee mannen ontkennen ook volop dat ze het gebruikte zenuwgas, novitsjok, hadden verstopt in een parfumfles van het damesmerk Nina Ricci, zoals de Britten zeggen. Sporen van novitsjok werden onder andere gevonden op de deur van Skripals huis. "Is het niet gek dat twee mannen damesparfum bij zich hebben?", betoogt Boshirov. "De douane onderzoekt alles. Zij zouden vragen stellen waarom we damesparfum in onze bagage hadden. Wij hadden het niet bij ons."