Na de open brief: “Gedrag van mijnheer Fabre moet stoppen, wij willen geen slachtoffers meer”

© AFP

De dansers en danseressen die een open brief geschreven hebben om het grensoverschrijdend gedrag van Jan Fabre aan de kaak te stellen, vinden dat het gedaan moet zijn met het gedrag van de man bij danscompagnie Troubleyn. “We willen geen slachtoffers meer”, zegt een van hen aan onze redactie. Het parket van de arbeidsauditeur Antwerpen is intussen een onderzoek gestart naar Fabre en zijn gezelschap.

jdb, tg, cka

Dat het gedaan is met grensoverschrijdend gedrag bij danscompagnie Troubleyn. Dat is het doel van de open brief met beschuldigingen aan het adres van Jan Fabre. De dansers en danseressen die de brief ondertekenden verwijzen allemaal naar het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen. Ze willen als blok reageren, niet als individu. “We hebben er niets aan toe te voegen”, zegt één van hen. “Alleen dan het uitdrukkelijk verlangen dat dit gedrag van mijnheer Fabre stópt. Wij willen geen slachtoffers meer.”

Onderzoek geopend

Arbeidsauditeur Pieter Wyckaert meldt dat er een onderzoek geopend is naar Fabre en zijn gezelschap. “Wij hebben kennis genomen van de open brief die ook in de media is verschenen. We hebben daarom beslist om een onderzoek te openen naar mijnheer Fabre”, bevestigt Wyckaert, van het Antwerpse arbeidsauditoraat, aan Nieuwsblad.be. “Wij zijn in deze bevoegd omdat het gaat om feiten die zich op de werkvloer zouden hebben afgespeeld. Voor zover ik weet is er tot op heden geen klacht ingediend, maar dat is ook niet per se nodig om een onderzoek te openen.”

Het onderzoek spitst zich toe op mogelijke feiten van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk. De Antwerpse kunstenaar zal verhoord worden. Mocht hij schuldig blijken, kan het arbeidsauditoraat hem voor de correctionele rechtbank vervolgen en riskeert hij een zware geldboete en eventueel een gevangenisstraf.

Open brief

Kunstenaar Jan Fabre wordt donderdag in een open brief door twintig (voormalige) werknemers beschuldigd van een bijzonder lange lijst seksueel grensoverschrijdende gedragingen, gaande van een werkomgeving waarin vernederingen, agressie, seksisme en racisme aan de orde van de dag zijn, over seksuele intimidatie in een “semi-geheime fotopraktijk” en stalking, tot een professionele omgeving waarin protest tegen dat gedrag onmogelijk wordt gemaakt.

Fabre reageert donderdag aangeslagen op de uitlatingen. “Het is nooit mijn bedoeling geweest om mensen psychologisch of seksueel te intimideren of te kwetsen”, aldus de kunstenaar en theatermaker. “Dames die beweren dat ik een grens overschreden heb, roep ik op om een beroep te doen op de beschikbare procedures. Ik zal mijn volledige medewerking verlenen. Ik betreur dat deze mediastorm een heel gezelschap meesleurt en een eerlijk proces in de weg staat.”

© BELGA

Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) liet alvast weten de beschuldigingen aan het adres van Jan Fabre “heel ernstig” te nemen, en gaf zijn administratie alvast de opdracht om na te gaan wat binnen het gezelschap precies gebeurd is. Troubleyn, het dansgezelschap van Jan Fabre, belooft in de persmededeling ten volle mee te werken aan een eventueel officieel onderzoek.

LEES OOK. Waarom grensoverschrijdend gedrag zo vaak voorkomt in de cultuursector

Première afgelast

In de nasleep van de heisa rond de kunstenaar heeft artieste en regisseur Hannah De Meyer in samenspraak met Toneelhuis beslist om de première van haar voorstelling ‘New Skin’ op vrijdag 21 september niet te laten doorgaan bij Fabres gezelschap Troubleyn in Antwerpen. Dat meldt Toneelhuis, dat het festival ‘Love at first sight’, waartoe de voorstelling behoort, mee organiseert.

Over de andere voorstellingen van het festival die bij Troubleyn zouden plaatsvinden, lopen intussen nog gesprekken. De Meyer nam haar beslissing uit solidariteit met de ondertekenaars van de open brief over Fabre die donderdag gepubliceerd werd, klinkt het. De Meyer is overigens een van de vier jonge regisseurs die in het project P.U.L.S. van Toneelhuis door Fabre en andere ervaren theatermakers begeleid worden richting hun grote doorbraak. ‘New Skin’ gaat nu in première bij V36 in de De Vrièrestraat. Tickets blijven gewoon geldig.

Artistiek directeur Guy Cassiers van Toneelhuis laat intussen weten de open brief ernstig te nemen, maar verder onderzoek af te wachten. “Ik pleit ervoor dat het in een zo sereen mogelijk klimaat gebeurt en via de daartoe geëigende instanties”, zegt hij. “Uiteraard heeft iedere werknemer van Toneelhuis wel het recht om in deze zaak zijn of haar eigen standpunt in te nemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen