Explosie bij afvalverwerkend bedrijf Indaver: dode en vier gewonden

Bij een explosie in het afvalverwerkend bedrijf Indaver in het Antwerpse havengebied zijn één dode en vier gewonden gevallen. De brokstukken vlogen tot op de nabijgelegen A12.

sare, dvd

Het incident zou hebben plaatsgevonden terwijl een vloeibare afvalstof vanuit een citerne in een ondergrondse gietput gelost werd. Vermoedelijk door een mengeling van stoffen ontplofte de gietput, waardoor stukken beton in het rond werden geslingerd. Er is geen brand ontstaan, maar er zijn wel enkele brokstukken tot op de nabije A12 beland.

© BFM

De man die aan het lossen was overleefde de ontploffing niet. Het gaat om een man van 47 uit Hoboken.

Vier andere medewerkers van het bedrijf werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gevoerd. Uit de eerste berichten blijkt volgens het arbeidsauditoraat, dat het verdere onderzoek voert, dat zij vooral gehoorschade hebben opgelopen.

De schade aan het bedrijf is groot, maar er is geen gevaar voor omwonenden, zegt Indaver. “Onze gedachten gaan nu uit naar de familie en vrienden van het slachtoffer”, zegt Inge Baertsoen.

Niet eerste ontploffing

Het is niet de eerste ontploffing bij Indaver. Eind februari 2016 had zich ook al een zware ontploffing voorgedaan. Videobeelden van die explosie, gefilmd vanop de A12, deden toen al snel de ronde.

De ontploffing bleek toen het gevolg te zijn van een chemische reactie in een tankwagen, waardoor de zelfontbrandingstemperatuur werd bereikt en de druk in de tankwagen opliep, waarna hij ontplofte. Er vielen toen geen gewonden.

Bij een explosie in 2011 raakte een werknemer gewond.

© bfm

© BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER