© AFP

Parket start onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag Jan Fabre

Het parket van de arbeidsauditeur Antwerpen is een onderzoek gestart naar het grensoverschrijdende gedrag van Jan Fabre. Dat wordt bevestigd aan onze redactie. De kunstenaar is in opspraak gekomen omdat hij door (voormalige) werknemers beschuldigd wordt van onder meer agressie, seksisme en racisme.

jdb, tg

“Wij hebben kennis genomen van de open brief die ook in de media verscheen en hebben beslist om een onderzoek te openen naar mijnheer Fabre”, bevestigt arbeidsauditeur Pieter Wyckaert van het Antwerpse arbeidsauditoraat aan Nieuwsblad.be. De Antwerpse kunstenaar zal verhoord worden.

Als hij schuldig zou zijn, kan het arbeidsauditoraat hem voor de correctionele rechtbank vervolgen en riskeert hij een zware geldboete en eventueel een gevangenisstraf.

Open brief

Kunstenaar Jan Fabre wordt vandaag in een open brief door twintig (voormalige) werknemers beschuldigd van een bijzonder lange lijst seksueel grensoverschrijdende gedragingen, gaande van een werkomgeving waarin vernederingen, agressie, seksisme en racisme aan de orde van de dag zijn, over seksuele intimidatie in een “semi-geheime fotopraktijk” en stalking, tot een professionele omgeving waarin protest tegen dat gedrag onmogelijk wordt gemaakt.

Fabre reageert donderdag aangeslagen op de uitlatingen. “Het is nooit mijn bedoeling geweest om mensen psychologisch of seksueel te intimideren of te kwetsen”, aldus de kunstenaar en theatermaker.

Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) liet alvast weten de beschuldigingen aan het adres Jan Fabre “heel ernstig” te nemen, en gaf zijn administratie alvast de opdracht om na te gaan wat er binnen het gezelschap precies gebeurd is. Troubleyn, het dansgezelschap van Jan Fabre, belooft in de persmededeling ten volle mee te werken aan een eventueel officieel onderzoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER