Direct naar artikelinhoud
binnenland

Servisch gezin weggelopen uit open terugkeerwoning in Sint-Gillis-Waas

Servisch gezin weggelopen uit open terugkeerwoning in Sint-Gillis-Waas
Beeld BELGA

Het Servisch gezin dat een tijdlang in het gesloten centrum van Steenokkerzeel verbleef, is gaan lopen uit de open terugkeerwoning in Sint-Gillis-Waas. Dat werd door het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan onze redactie bevestigd.

en

De Servische vrouw en haar vier kinderen waren de eersten die werden ondergebracht in de speciaal voorziene woonunits voor families met kinderen in het gesloten centrum. Maar hun uitwijzingsprocedure liep vertraging op, nadat de advocaten een asielaanvraag indienden voor de zesjarige dochter. Proceduremisbruik, vond staatssecretaris Francken.

'Als ze opnieuw opduiken, gaan ze meteen weer naar het gesloten centrum 127bis'
Woordvoerder Dienst Vreemdelingenzaken

Omdat de repatriëring niet binnen de wettelijk voorziene 28 dagen kon gebeuren, kon het gezin niet langer in het gesloten centrum verblijven. Daarom werd het begin deze week overgebracht naar een open gezinswoning (FITT). Bedoeling was dat het gezin daar verder zou worden begeleid met het oog op de terugkeer, maar intussen hebben de vrouw en haar kinderen dus de benen genomen.

Dat is deze ochtend ontdekt, omdat het gezin verwacht werd bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. De terugkeercoach kwam hen ophalen om naar Brussel te vertrekken, maar het gezin was verdwenen. De dag ervoor had hij hen nog rond 18 uur een briefing gegeven over het vervoer naar de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen en het verloop van die dag.

Roma

De advocaten hebben deze ochtend dus gepleit zonder hun cliënten. Ze beargumenteerden met verschillende onderzoeken dat Servië niet veilig is voor Roma en dat Roma-meisjes er op hun 15 jaar worden uitgehuwelijkt. 3 van de 4 kinderen zijn meisjes. Bovendien zullen ze volgens de advocaten geen toegang hebben tot de gezondheidszorg, terwijl een kinderarts in de woonunit van 127bis ernstige trauma's heeft vastgesteld bij de kinderen. Het oudste kind is 6 jaar en ze zijn alle vier in België geboren en opgegroeid.

De rechters leken hun argumenten ernstig te nemen. Ze hebben de advocaat van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen & Staatlozen 8 werkdagen gegeven om een antwoord te formuleren. Op basis daarvan zullen ze beslissen of het gezin in België kan blijven of alsnog het land uit moet.

De vraag is of het gezin tegen dan opnieuw gevat is. De politie van Tielt, waar het gezin een tijdlang woonde, zou gevraagd zijn om een oogje in het zeil te houden, maar zal niet actief naar hen zoeken.

"Als ze opnieuw opduiken, gaan ze meteen weer naar het gesloten centrum 127bis, want ze hebben zich onttrokken aan hun verwijderingsmaatregel", zegt de woordvoerder van Dienst Vreemdelingenzaken.  

Ook in het verleden waren ze al eens ontsnapt uit een terugkeerwoning, en net daarom waren ze in het gesloten centrum beland.