Volgens CD&V zijn respect, fatsoen en gezond verstand de inzet van de verkiezingen

Beke, gisteren tijdens een debat in Limburg. © Boumediene Belbachir

’Als men mij vraagt wat de inzet voor de verkiezingen is, antwoord ik zonder omwegen: respect, fatsoen en gezond verstand.’ Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke.

bbd

Beke sprak vandaag tientallen jonge kandidaten van de partij toe op een event in Werchter.

Voor Beke was de voorbije week ‘de koudste week die we ooit hebben gehad’, met onder meer het geweld in het station van Aarschot, het extremisme van Schild & Vrienden en de verruwing van de campagne. ‘Je krijgt de indruk dat onze samenleving alleen maar bestaat uit boze, zure mensen die polariseren en niets geven om een ander’, stelde hij vast.

Maar de overgrote groep van de jongeren zit volgens hem helemaal anders in elkaar en zij vormen de zwijgende meerderheid. Beke erkende eindeloos respect te hebben voor de jongeren die vandaag de stroom willen keren. Hij verwees naar enkele kandidaten in de zaal, allen lid van jeugdverenigingen.

‘Wij zeggen samen met hen neen tegen alle extremen, tegen de verruwing van onze samenleving, tegen racisme, seksisme, extremisme langs links en langs rechts, tegen respectloos gedrag, online of in het echte leven’, vatte hij het samen.

Beke zette daartegenover een ja voor respect, voor verbindende initiatieven, voor de strijd tegen eenzaamheid, pleintjes waar mensen kunnen samenkomen, bedrijven die om mensen draaien en niet alleen om cijfers, voor kinderen die met de fiets naar school kunnen komen. ‘Alleen zo creëer je een geborgen samenleving, waar mensen zich goed voelen en thuis zijn en waarin levenskwaliteit centraal staat’, stelde hij. ‘Het is tijd om opnieuw geborgenheid te geven in de straten, buurten, gemeenten en steden van Vlaanderen. Het is tijd voor voorrang voor respect’, besloot hij.

Eenzaamheid bij jongeren

Beke had het ook over een onderschat probleem: de eenzaamheid bij de jongeren: ‘Ik dacht dat het enkel een probleem van ouderen was’, gaf hij toe. Uit het geluksonderzoek van professor Lieven Annemans bleek onlangs dat meer dan 54 procent van de jongeren zich eenzaam voelt. ’Het is niet aan politiek en bestuurders om mensen gelukkig te maken, maar steden en gemeenten kunnen wel initiatieven nemen om mensen dichter bij elkaar te brengen’, vindt CD&V.

Daarom schuift de partij enkele lokale voorbeelden naar voren die algemeen ingang moeten vinden, zoals blokpunten waar scholieren en studenten samen kunnen studeren (zoals in Roeselare en Brugge), buddy’s voor huiswerkbegeleiding, stimuleren van samenwonen van studenten en ouderen (beide in Leuven) of een centraal meldpunt eenzaamheid (Brugge).