Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Filipijnen en Hong Kong bereiden zich voor op tyfoon, preventieve evacuatie al gestart

Een Filipijnse inwoner probeert zijn dak te verstevigen.Beeld EPA

De Filipijnse autoriteiten evacueren duizenden mensen uit de kustgebieden vanwege de naderende tyfoon Mangkhut. De zware storm bereikt vermoedelijk zaterdag Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen. Ook Hong Kong zet zich schrap.

"Er vindt nu een preventieve evacuatie plaats in sommige gebieden", zei de gouverneur van de noordoostelijke provincie Cagayan. Daar zijn scholen gesloten en worden de hulpdiensten, leger en kustwacht gemobiliseerd. De storm, die lokaal Ompong wordt genoemd, heeft momenteel een doorsnede van circa 900 kilometer. Er zijn windsnelheden gemeten van boven de 200 kilometer per uur.

Ook in andere provincies wordt de komst van de storm met nervositeit afgewacht. De gouverneur van Batanes, dat bestaat uit een serie eilanden, zei te vrezen voor het welzijn van duizenden gezinnen. "Ik maak me in het bijzonder zorgen over huizen die van lichte materialen zijn gemaakt."

Mensen werden al naar evacuatiecentra gebracht.Beeld REUTERS

Het Filipijnse Rode Kruis zegt dat in totaal ongeveer 10 miljoen mensen in het gevarengebied leven. De autoriteiten waarschuwen dat de storm huizen kan verwoesten en voor overstromingen zal zorgen.

Ook voor Hong Kong vormt tyfoon Mangkhut een gevaar. Volgens de krant South China Morning Post heeft het stadsbestuur eerder deze week een interdepartementale vergadering belegd, voorgezeten door de minister van Veiligheid, om de te nemen noodmaatregelen te bespreken. "Ook als we niet vol worden getroffen, bestaat er groot gevaar voor Hongkong'', zei een woordvoerster van het meteorologisch instituut. 

Filipijnen en Hong Kong bereiden zich voor op tyfoon, preventieve evacuatie al gestart
Beeld EPA