Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Nederlandse school voert alcoholtests in: "Steeds meer kinderen met alcoholpromillage in klas"

Nederlandse school voert alcoholtests in: "Steeds meer kinderen met alcoholpromillage in klas"
Beeld Thinkstock

Een middelbare school in de Nederlandse provincie Noord-Brabant gaat blaastests afnemen bij scholieren die vermoedelijk dronken in de klas zitten. 

De school in kwestie is het Varendonck College in het Nederlandse Asten en Someren. Volgens rector Irma van Nieuwenhuijsen komt het vaker voor dat kinderen onder invloed op school verschijnen. "We zien steeds meer op maandagochtend na de kermis of een dorpsfeest dat er kinderen met een alcoholpromillage in de klas zitten", zegt ze. "Ze zijn niet goed aanspreekbaar en verstoren de les." Het is toegestaan om alcoholtests af te nemen bij leerlingen, mits de ouders toestemming geven. Volgens de rector reageren die "overwegend positief".

Volgens het Trimbos-instituut, het Nederlandse instituut van mentale gezondheid en verslaving, is drankmisbruik onder jongeren geen groeiend probleem. De dalende trend van alcoholgebruik onder Nederlandse scholieren van de laatste jaren lijkt echter wel gestopt te zijn, maakte het instituut vorige week nog bekend.

In ons land trokken spoedartsen gisteren aan de alarmbel over druggebruik bij jongeren. Ze zien opvallend veel minderjarigen die harddrugs in hun bloed hebben. “We zien een enorme toename van jongeren onder de 18 jaar, die middelen gebruiken. Zoals een 14-jarige die stomdronken XTC had gebruikt of steeds meer jongeren die ketamine gebruiken”, zei urgentiearts Ignace Demeyer.