© Kioni Papadopoulos

In ware grootte op stadhuis: “Groter dan dit zal een foto van mij nooit geprint worden”

Het Antwerpse stadhuis staat dan wel volledig in de steigers, helemaal op hun honger blijven passanten niet zitten, dankzij het werk van fotograaf Bart Cloet. Die fotografeerde het 16de-eeuwse renaissancegebouw precies zo dat het resultaat in ware grootte voor de gevel kon worden bevestigd.

Elien van wynsberghe

“Groter dan dit zal er waarschijnlijk nooit een print van mijn werk worden gemaakt”, zegt Bart Cloet niet zonder enige trots. “Dat is een mooi compliment natuurlijk.” De Gentenaar en freelancefotograaf werkt al enkele jaren voor de stad Antwerpen. “Zij hebben me voor deze opdracht gecontacteerd, nadat ik eerst al een aantal interieurbeelden had gemaakt van de raadzaal van het stadhuis, van de trouwzaal en van het Schoon Verdiep, net voordat alles werd leeggehaald voor de renovatie.”

© rr

Maar het stadhuis op waar formaat fotograferen was toch van een ander niveau. “Ik werd bijgestaan door een hoogtewerker: de man die instaat voor het ophangen van de vlaggen aan het stadhuis”, vertelt hij. Omdat de gevel veel te groot is om in één geheel te fotograferen, moest Cloet deze opdelen. “Zowel van de linker- als van de rechtervleugel maakte ik elks vijftien foto’s. De middenbeuk vergde minder beelden, maar was technisch gezien moeilijker om te fotograferen vanwege het complexe perspectief.”

Uiteindelijk maakte Cloet een veertigtal foto’s van de gevel. Dat deed hij in één dag. Op 17 oktober 2017. “De hele klus was een kwestie van meten en hoogtevrees overwinnen”, lacht hij. “Achteraf was het dan zaak om alle beelden aan elkaar te monteren.”

Het echte resultaat heeft hij zelf nog niet gezien. “Ik hoop dit weekend naar Antwerpen te kunnen afzakken”, zegt de Gentenaar. Voor menig Antwerps fotograaf die ook maar een greintje liefde voor zijn stad voelt, was deze opdracht een droom geweest. “Ja, ik heb de Antwerpenaren een poepje laten ruiken”, grapt hij.

Tegen 2020

Ondertussen wordt achter Cloets foto gestaag verder gewerkt om het stadhuis tegen 2020 te kunnen opleveren. “Op dit ogenblik staan we zover dat we eerstdaags kunnen beginnen met het renoveren en het reinigen van de gevel van het gebouw”, zegt woordvoerder van de stad Antwerpen Dirk Delechambre. “Binnenin het gebouw heeft men zowel op de gelijkvloerse verdieping als op de tweede verdieping aan bouwarcheologie gedaan. Overal werd de bepleistering eraf gehaald, op zoek naar bouwsporen uit de 16de eeuw. Die resultaten worden nu geïnventariseerd.”

Het Schoon Verdiep zelf en de monumentale trap werden volledig ingepakt, zodat er niets beschadigd kan geraken.

De restauratie aan het interieur, waaronder de muurschilderingen, vele schilderijen en het goudleren behang in het kabinet van de burgemeester, neemt heel de werfperiode in beslag. Dat gebeurt zowel ter plaatse als in ateliers buiten de werfzone.

© Kioni Papadopoulos