Zijn bruine eieren echt gezonder dan witte?
Bruine eieren zijn veel geliefder dan witte, omdat ze meestal worden gelabeld als biologisch of vrije-uitloop. Mensen gaan er daarom vanuit dat ze ook gezonder zijn, en daar slaan supermarkten munt uit. Klopt dat eigenlijk wel?
Bruine eieren zijn meer in trek dan witte eieren. Dat komt doordat de eerste scharreleieren toevallig bruine eieren waren, legt de eigenaar van kippenbedrijf Kipster in het Nederlandse tv-programma Keuringsdienst van Waarde uit. In Nederland hadden we lang legbatterijkippen. "Een simpele manier voor boeren destijds om zich te onderscheiden was door bruine eieren te verkopen." Legbatterij-eieren zijn inmiddels niet meer te koop, maar consumenten associëren bruine eieren nog altijd met gezonder.
Goedkoper verpakt
Misschien moeten we het imago onder de loep nemen
Reden voor supermarkten om meer geld te vragen. Een bruin ei kost 7 à 8 cent meer dan een wit ei. Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt. Bij Albert Heijn kost een doosje van 10 witte scharreleieren bijvoorbeeld 1,57 euro, terwijl een doosje bruine 2,38 euro kost.
Ironisch genoeg zijn witte eieren beter voor het milieu: de kippen die witte eieren leggen, gebruiken minder voer, leven iets langer en leggen ook nog eens meer eieren per jaar: tussen de 300 en 320, terwijl de kippen die bruine eieren leggen tussen de 290 en 310 eieren per jaar produceren.
"Misschien moeten we het imago onder de loep nemen", zegt Eelco van Tilburg, directeur van eiergroothandel EWN in de uitzending. "En de consument opvoeden." Bij EWN is de verhouding witte en bruine eieren 60 procent tegen 40 procent. De witte exemplaren worden geëxporteerd, naar Duitsland bijvoorbeeld.
Moneymakers
De Nederlandse pluimveehouders worden niet rijk van het prijsverschil tussen witte en bruine, blijkt uit de woorden van pluimveehouder Christian Wolbrink. Het gaat om enkele tienden van een cent per ei wat ze meer krijgen. De grootverdieners zijn toch echt de supermarkten, zegt hij. Wolbrink verwijst subtiel naar Jumbo-baas Frits van Eerd. "Daarom zie je ook nooit een pluimveehouder Parijs-Dakar rijden en een retailer wel."
Eieren en dan vooral bruine zijn 'moneymakers', zegt ook eierdeskundige Peter van Horne. Volgens hem is het prijsverschil niet gebaseerd op de kwaliteit van de eieren en heeft het inderdaad vooral met imago te maken.
Overigens heeft de kleur van de kip niets te maken met de kleur van het ei. Oftewel: het is niet zo dat bruine kippen bruine eieren leggen en witte kippen witte. Het is de kleur van de lellen (achter de snavel) die de kleur bepalen. Een kip met witte lellen legt witte, een kip met rood aan de lellen legt bruine.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lidl
Zon op je bord: gegrilde kippenhaasjes met rijst-bonensalade
-
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
Vervang de klassieke kipnuggets eens door hun plantaardige variant – evenveel smaak, beter voor de planeet. Werk af met verschillende kleurrijke groenten, van spinazie tot wortelen, voor een bowl vol kleur en een instant vitaminebommetje om die laatste winterweken door te komen. -
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
Na aardappelmelk, sojamelk of amandelmelk vinden we sinds kort in de winkelrekken nog een nieuwe soort: melk van erwten. Al moeten we het plantaardige alternatief voor melk een ‘drank’ noemen. De erwtendrink is beter voor het milieu, maar is ze ook gezond? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de ingrediëntenlijst en geeft antwoord. “Je kan het beter opschuimen dan andere plantaardige dranken.” -
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
-
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
Zoals elk jaar brengt het U.S. News & World Report met de hulp van voedingsexperts een ranking van de beste voedingsstijl van het moment uit. Denk daarbij niet meteen aan gewichtsverlies – al geeft het panel elk dieet daarvoor ook een score op vijf. Ook eetpatronen die meer gebonden zijn aan een levensstijl, zoals vegetarisch of Aziatisch, verschijnen in de lijst. De winnaar? Die zagen we van mijlenver aankomen. -
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
Chef Wim Ballieu groeide op met de ovenschotels van zijn mama en metje Mariette. “Voor mij zijn die schotels nostalgie voor de smaakpapillen en de soul.” In zijn nieuwe kookboek ‘Ovenschotels’ verzamelde hij zesenzestig recepten, rangschikte ze per seizoen en zette de lokale telers en boeren in de schrijnwerpers. Het boek is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: een kruidige parmentier, een verfijnd vispotje en een gezellige racletteschotel. -
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
-
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
De overheid sabelde de voorbije jaren zwaar in de fiscale voordelen die burgers krijgen als ze een hypothecaire lening afsluiten. Toch zijn er nog altijd te rapen, zo weet Spaargids.be, dat meteen drie slimme fiscale adviezen op een rij zet. -
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
De meeste kinderen zijn niet bepaald dol op spruitjes vanwege hun uitgesproken, bittere smaak, die we, eenmaal volwassen, juist leren appreciëren. De groene koolsoort is immers vernoemd naar de hoofdstad van ons land. Toch lijkt het erop dat de nieuwe lading volwassenen en volwassenen in spe de groente liever links laat liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. -
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRoger Geens
Hilde
johan vankeirs
Erwin Lauwens
Charlotte De greef