Wilt u ook microbrouwer worden?

© Bart Dewaele

Nieuwe 'hippe opleidingen' zoals microbrouwer, sportmanager of data-analist zijn populair binnen het volwassenonderwijs. Dat meldt Syntrum, de koepel van de Syntra-opleidingen, op basis van voorlopige inschrijvingscijfers.

bbd

‘De interesse van cursisten verschuift duidelijk naar een brede waaier van nieuwe, hippe beroepen’, klinkt het in het persbericht. ‘Zo zien we mooie groeicijfers in recent opgestarte opleidingen als UX-designer (+10 procent), 3D artist (+20 procent), data-analist (+40 procent), microbrouwer (+50 procent) en sportmanager (+75 procent).’

De opleiding tot BIM Bouwkundig tekenaar spant de kroon, met een verdrievoudiging (+330 procent) van het aantal inschrijven. Dit heeft volgens Syntrum echter vooral te maken met een specifieke noodzaak in de markt, waarbij dit nieuwe tekenprogramma de standaard is geworden.

Traditioneel gegeerde opleidingen blijken dan weer minder populair te worden. Zo ziet Syntrum de inschrijvingen tot boekhouder (-20 procent), vastgoedmakelaar (-25 procent), elektricien (-30 procent), bouwvakker (-40 procent) of lasser (-45 procent) sterk terugvallen.

‘Vanuit een maatschappelijk standpunt is het goed te zien dat nieuwe arbeidsmarktnoden in technische beroepen worden opgepikt door onze cursisten. Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat ook meer traditionele technische profielen nog steeds knelpuntberoepen met heel wat toekomst zijn’, klinkt het nog in het persbericht. ‘Vanuit Syntra juichen we het uiteraard toe dat mensen kiezen om vanuit hun passie kiezen of voor nieuwe technische opleidingen gaan, maar we willen ons publiek ook blijvend attent maken op de kansen die opleidingen tot lasser of bouwvakker nog steeds bieden. Werkzekerheid is gegarandeerd wanneer je voor deze opleidingen kiest.’

Wat doet een microbrouwer?

Maar u wilt vooral weten wat een microbrouwer doet? We halen er even de opleidingsbrochure van Syntra bij. Die zegt: ‘België is hét bierland bij uitstek. Sinds 2016 werd het Belgisch bier door UNESCO uitgeroepen tot “immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid”. Zeker onze microbrouwers of craftbreweries zijn wereldwijd immens populair. De opleiding leert cursisten grondstoffen kiezen en afwegen, de brouwinstallatie bedienen, het bier afwerken teneinde van een zelf ontworpen receptuur een bier te brouwen, op te volgen en af te vullen. Verdien ook jouw plaats in deze groeiende markt en creëer en brouw voortaan jouw eigen bier.’