Direct naar artikelinhoud
Brexit

Theresa May heeft er een nieuw brexit-probleem bij: Labour

Britse premier Theresa May.Beeld Thomson Reuters

Theresa May heeft er een nieuw brexit-probleem bij. De Britse premier heeft al te kampen met een opstandige factie binnen haar eigen Conservatieve Partij, die liefst de Europese Unie wil verlaten zonder een vooraf gesloten overeenkomst over toekomstige relaties. En nu dreigt oppositiepartij Labour sowieso tegen elke door May onderhandelde deal te stemmen.

Dat liet het vooraanstaande parlementslid Emily Thornberry weten aan de Financial Times. Ze voorspelde dat het ontbreken van een acceptabele uitweg uit de Europese Unie May nog voor Kerst zal dwingen af te treden. Thornberry, Labours schaduwminister van buitenlandse zaken, stelt in de krant dat een werkbaar akkoord er onder May 'echt niet komt'.

Chaos

Labour heeft zes criteria opgesteld waaraan een brexit-overeenkomst moet voldoen om er 'ja' tegen te kunnen zeggen. Niets wijst erop dat May de oppositie tevreden gaat stellen. "En ik geloof ook niet dat ze met iets terugkomen wat de Conservatieven verenigt", aldus Thornberry.

Wat haar betreft worden zo snel mogelijk - binnen enkele maanden - nieuwe verkiezingen uitgeschreven nu het aannemelijk is dat de premier het niet gaat redden bij een stemming over welke brexit-overeenkomst dan ook.

"De Conservatieven zijn niet in staat te regeren. We krijgen of deze herfst algemene verkiezingen of we krijgen ze komende lente". Ze zei erbij die te prefereren boven een nieuw referendum.

Het Verenigd Koninkrijk treedt op 29 maart uit de EU. De gouverneur van de Bank van Engeland, Mark Carney, waarschuwde donderdag dat een vertrek uit de EU zonder duidelijke overeenkomst tot chaos leidt. Carney zei volgens Britse media dat het Britse pond dan instort en de waarde van huizen met 35 procent daalt.