Direct naar artikelinhoud
Orkaan Mangkhut

Orkaan Mangkhut trekt spoor van vernieling door Filipijnen

De schade door orkaan Mangkhut is groot in Manilla, hoofdstad van de Filipijnen.Beeld EPA

Door de tyfoon Mangkhut zijn zeker drie mensen om het leven gekomen op de Filipijnen. Twee reddingswerkers stierven terwijl ze probeerden mensen uit een modderstroom te halen. Een derde lichaam werd in een rivier in Manila gevonden. De orkaan verlaat in de loop van de ochtend het eiland. De schade is enorm, bijna alle gebouwen zijn beschadigd. Volgens een overheidsmedewerker zijn veel daken weggewaaid.

De lokale autoriteiten waarschuwen voor modderstromen en overstromingen door de grote hoeveelheid regen die valt. Rivieren kunnen makkelijk buiten de oevers treden.

De windsnelheden op het eiland lopen op tot 305 kilometer per uur. Het is de zwaarste storm van 2018. Mangkhut trekt richting Hong Kong.

In grote delen van de Filipijnen is de stroom uitgevallen doordat bomen op stroomkabels zijn gevallen. Reddingswerkers hebben nog niet de mogelijkheid gehad om de schade op het eiland goed op te nemen. Doordat omgevallen bomen ook veel wegen blokkeren, is het moeilijk om de puinhoop op te ruimen.

Gouverneur Manuel Mamba van de provincie Cagayan zei kort voor de komst van de orkaan dat zo'n 36.000 mensen zijn overgebracht in noodopvangcentra. Hij stelde dat niet iedereen wilde vertrekken. "Er zijn mensen die zich hebben verzet omdat ze hun huizen wilden bewaken."