Direct naar artikelinhoud
Filmfestival Oostende

Matthias Schoenaerts en Natali Broods winnen Ensors voor beste acteur en actrice

Matthias Schoenaerts.Beeld AFP

Matthias Schoenaerts won de prijs op het filmfestival van Oostende voor zijn rol in "Le Fidèle". Natali Broods voor haar rol in de film "Façades".

Schoenaerts kreeg zijn Ensor dankzij de stemmen van zijn collega's. "Ik wil al mijn collega's dan ook danken", zei hij in zijn dankwoord. "En ook mijn tegenstanders. Dit is eigenlijk geen competitie, dus het is vreemd om toch een prijs te krijgen", voegde hij toe met een kwinkslag. 

Schoenaerts dankte Michaël R. Roskam, regisseur van "Le Fidèle". "I love you! Je bent een dierbare vriend." Verder droeg hij zijn beeldje op aan zijn moeder.

Tabula Rasa

Natali Broods greep eerst naast een beeldje voor "beste actrice tv-serie". Ze was nochtans twee keer genomineerd, voor haar rollen in "Tabula Rasa" en "De Infiltrant". Maar voor haar prestatie in de film "Façades" van Kaat Beels en Nathalie Basteyns kreeg ze dus wel een beeldje mee naar huis. Het was overigens het eerste beeldje voor "Façade".

Natali Broods.Beeld Greetje Van Buggenhout

Lees ook: Het geheim van Natali Broods, de Vlaamse Meryl Streep

"Ik ben heel blij en ontroerd", aldus Broods. "Het was een bijzondere periode voor mij en de film ligt me nauw aan het hart. We zijn beginnen filmen de dag na mijn 40ste verjaardag. Dus, het leven stopt niet na 30", lachte ze. 

De Ensors worden jaarlijks uitgereikt tijdens het Gala van de Ensors in het Kursaal van Oostende. Zowel Schoenaerts als Broods namen de prijs zelf in ontvangst.