Direct naar artikelinhoud
DM ZAPT

Zou er één kijker niét mee glimlachen met Cath Luyten?

Guido Belcanto en Cathy Luyten in 'Buurman, wat doet u nu?'Beeld VRT

In DM ZAPT zet de redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Jan Debackere over Cath Luyten en Buurman, wat doet u nu? 

Met Guido Belcanto heb ik weinig tot niets – vraag me één liedje van hem en ik sta met m'n mond vol tanden – en met Willeke Alberti heb ik zo mogelijk nog minder. Dat ze ooit samen was met John De Mol, ja, en met Sören Lerby ook, die sierlijke Deense linkerwinger van Ajax en PSV. Zo'n voetbalmatch boeit nog altijd stukken meer dan het gemiddelde optreden van Alberti.

En toch. Die twee – Belcanto en Alberti dus – kwamen aan bod in de eerste twee afleveringen van Buurman, wat doet u nu? Een nieuw seizoen waarbij Cath Luyten 'iconen uit de muziekgeschiedenis van de Lage Landen' volgt en portretteert. 'Iconen' neemt u daarbij best met een flinke korrel zout als je weet dat ook Erik en Sanne en Xander de Buisonjé nog aan bod komen. Voor je het weet wordt Sam Gooris ook een icoon. 

Factor Cath

Maar Buurman, wat doet u nu? dus. Twee keer slaagde het programma er in me tot het einde vast te houden, en dat ondanks Guido Belcanto en Willeke Alberti. Omdat die twee toch wel iets zinnigs te vertellen hebben? Ongetwijfeld, en al zeker in het geval van Belcanto. Wat een man. Maar misschien is het ook en vooral de factor Cath.

Nog niet zo gek lang geleden werd ze wat makkelijk weggezet als de tv-maakster die vooral opviel met wat ze net niet liet zien in Vlaanderen vakantieland of wat ze net wel liet zien in fotoshoots. Het was een stempel die lang aan haar bleef kleven. En haar optredens in De kazakkendraaiers en We're Going to Ibiza waren ook niet van die aard dat je haar enige kans toedichtte ooit een icoon van de Vlaamse televisie te worden. 

Luyten moet je wellicht niet vragen om 'Terzake' te presenteren, maar hoe goed doet ze dit?

En toen kwam daar Buurman, wat doet u nu?  Luyten moet je wellicht niet vragen om Terzake te presenteren, maar hoe goed doet ze dit? Immer sympathiek, altijd ontwapenend. Zelfs de meest nieuwsgierige vragen naar het verleden van Belcanto of het liefdesleven van Alberti krijgt ze zo verkocht.  En als het moet, zwijgt ze gewoon. Waarop Belcanto toch begint te vertellen over het misbruik als kind. 

Ooit heb ik Cath Luyten een uur lang geïnterviewd, en het woord 'interview' is in dezen al even overdreven als de iconen uit bovenstaande alinea's. Enkele vaste vragen afvuren voor een vragenrubriekje – genre 'Welk boek ligt er op uw nachtkastje?' en 'Wie mag er op uw begrafenis komen zingen?' – meer was het niet. Weinig uitdagend, en toch was het een van die gesprekken waar je achteraf met een brede glimlach van wegstapt. Je kan je dus wel inbeelden hoe Guido Belcanto en Willeke Alberti zich voelen na twee dagen in het gezelschap van Cath Luyten. En als kijker glimlach je gewoon mee. 

Buurman, wat doet u nu?, maandag om 20.35 uur op Eén