Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Zuienkerke, de enige Vlaamse gemeente waar niet wordt gestemd: "Het is hier goed zoals het is"

Zuienkerke in West-Vlaanderen, ligt op een boogscheut van de kust.Beeld BELGA

In het West-Vlaamse Zuienkerke is de teerling al geworpen. Bij gebrek aan andere partijen vernamen de elf kandidaten op de lijst van burgemeester Alain De Vlieghe zaterdagnamiddag dat ze alle elf verkozen zijn. "Ik heb de drukker gebeld en gezegd dat hij geen affiches moet drukken"

"Ervaring en eerlijkheid voor een goed bestuur."

Dit zou de slogan worden op de affiche van burgemeester Alain De Vlieghe. De foto’s van hem en van de tien overige kandidaten op de Lijst Burgemeester (LB) waren al gemaakt, en ze waren door iedereen goed bevonden. De lay-out ook. Iedereen was er helemaal klaar voor. Het was eigenlijk alleen nog wachten op een rivaliserend politiek project.

Het werd zaterdag, iets voor vieren. In het verleden waren ooit weleens drie zatlappen uit estaminet In het Boldershof richting gemeentehuis gewaggeld, met twintig handtekeningen en een kort daarvoor aan de toog bedachte partijnaam. Het werd vier uur. Geen zatlappen. De race was gelopen.

Al wat nog dient te gebeuren is onderling afspreken wie schepen wordt, en wie OCMW-voorzitter

Alle elf kandidaten op de LB zijn verkozen. Al wat nog dient te gebeuren is onderling afspreken wie schepen wordt, en wie OCMW-voorzitter. “Ik heb de drukker gebeld”, zegt de burgemeester. “Ik heb hem gezegd dat hij geen affiches moet drukken.”

'Goed volk'

In de Meetkerkestraat vraagt een oudere dame op een fiets langs waar ze moet rijden voor Meetkerke.

“Ik vind dat positief”, zegt ze. “Waarom al die drukte, al dat gedoe, als alles goed is zoals het is? Laatst zijn we met de cultuurraad naar Bokrijk geweest. Koffie, koffiekoeken, een rondleiding in Bokrijk en na afloop een verzorgde koude schotel in Boldershof. Allemaal op kosten van Vliege. Zo noemen wij de burgemeester. En allemaal simpel en goed volk, op die bus. Meer moet je niet hebben.”

'Waarom al die drukte, al dat gedoe, als alles goed is zoals het is?'
Een oude dame uit Zuienkerke

Heel occasioneel lacht Hendrik Bogaert, lijsttrekker voor CD&V voor de provincie, je vanop een bord langs de polderweg toe, maar voor het overige is er in de fusiegemeente niets zichtbaars dat verband houdt met 14 oktober. Te vrezen valt nu dat de provincieraadsverkiezingen in Zuienkerke zullen uitdraaien op massaal absenteïsme, want slechts weinigen schijnen ervan op de hoogte te zijn dat die stembusslag wél doorgaat.

De kerk van Zuienkerke, met aanpalend kerkhof.Beeld Wouter Van Vooren

Er is één Zuienkerkenaar kandidaat voor de provincie, Kurt Ravyts (Vlaams Belang), maar die werd lijsttrekker in het district Ieper-Oostende-Diksmuide. Zelfs als ze dat zouden willen, kunnen de Zuienkerkenaren ook voor de provincie niet voor iemand uit Zuienkerke stemmen.

“Ik vind dat niet erg”, zegt ook het dametje met het looprek tegenover de kerk. “Het is goed zoals het is.”

90,9 procent

Burgemeester Alain De Vlieghe is meer dan gecharmeerd met het hem te beurt gevallen referendum. Hij zegt dat hij het bezwaarlijk anders kan zien dan als een “uiting van waardering voor het beleid zoals het de afgelopen zes jaar is gevoerd”.

De Vlieghe is burgemeester sinds 2010, toen hij overnam van zijn voorganger. In 2012 behaalde LB 90,9 procent. Het behaalde de elf van de elf zetels toen via het reguliere democratische proces. De enige tegenkandidaat was Kurt Ravyts die zijn eenmanslijst toen, niet bepaald ambitieus, NogBeterZuienkerke doopte. “Ik denk dat de Kurt zelf wel inzag dat het deze keer geen enkele zin had”, merkt De Vlieghe op.

Ravyts zelf zegt dat het partijbestuur hem heeft gevraagd om “vol te gaan” voor die provincieraadszetel, en dat je in de politiek soms keuzes moet maken. “Ik moet nu ook zeggen dat het politieke speelveld in Zuienkerke niet zo groot is", zegt Ravyts. "Het gaat om het af- of goedkeuren van stedenbouwkundige vergunningen en straten die dienen geasfalteerd.”

Ook burgemeester De Vlieghe was door zijn partij CD&V gevraagd om mee op de lijst voor de provincieraad te gaan staan. “Ik heb nee gezegd, omdat wij hier in Zuienkerke met een gemengde groep opkomen en ik dan twee aparte affiches moest gaan drukken”, zegt hij. “Achteraf bekeken had ik toch op de lijst kunnen gaan staan.”

Met, bijna gegarandeerd, alle Zuienkerkse stemmen, gratis en voor niks.

Vierendelen

Eigenlijk had Zuienkerke 40 jaar geleden als een taart in vieren moeten worden gesneden en verdeeld onder de aangrenzende gemeenten Blankenberge, De Haan, Jabbeke en Brugge. Maar in Zuienkerke wilden de mensen ook toen al eigenlijk het liefst dat de dingen gewoon blijven zoals ze zijn.

Andre Van de Walle (79) uit Zuienkerke verzorgt een aantal graven op het lokale kerkhof.Beeld Wouter Van Vooren

Er wonen 2.800 mensen, maar die zitten verspreid over vier dorpen met enorme oppervlaktes grond. Er is wat landbouw, en verder eigenlijk zo goed als niks. Burgemeester Alain De Vlieghe zegt dat hij, rationeel mens zijnde, ook aanvoelt dat Zuienkerke beter kan fusioneren en dat dit dan best een interessant electoraal thema had kunnen zijn. "Maar ja, als de mensen het niet willen."

'Zuienkerke zou beter fusioneren. Maar ja, als de mensen het niet willen'
Alain De Vlieghe (LB), burgemeester Zuienkerke

Op straat zie je hoofdzakelijk senioren op fietsen, voor wie De Vlieghe verwoed investeerde in afgescheiden fietspaden. Nu die er liggen is eigenlijk niks meer urgent. De agenda is zo’n beetje leeg. Alleen de gemeentebelasting, 350 euro, de prijs die de Zuienkerkenaren betalen voor hun autonomie, die mag misschien ooit wel naar beneden.

“Het is wel jammer voor de drie nieuwelingen op onze lijst”, zegt de burgemeester. “Drie van de vorige verkozenen hadden er geen zin meer in. Ja, er gebeurt hier ook niet zo veel. De drie vertrekkers waren alle drie vrouwen, dus ik moest op zoek naar drie andere. Na lang zoeken, had ik ze dan gevonden: Emmy Lagast, Sarah Slembrouck en Sylvia Vanhoorenweder. Drie straffe jongedames die er keihard voor wilden gaan. Ik denk dat zij als enigen écht teleurgesteld zijn. Op zo’n verkiezingsavond wil je toch altijd graag je voorkeurstemmen kennen.”