zondag 16 september 2018 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Noëlla Appermans: “We moeten leren ademen als een samoerai.” Raymond Lemmens

Noëlla Appermans leert u beter ademen in boek ‘Heradem’

“Verlost van hyperventilatie dankzij Buteyko-methode”

Bilzen

Voormalig politica Noëlla Appermans (57) opent de strijd tegen hyperventilatie en andere ademhalingsaandoeningen in haar kersvers boek ‘Heradem’. Na dertig jaar kon de Bilzerse weer opgelucht ademhalen met dank aan de Buteyko-methode. “Dat is een ademhalingstechniek die al miljoenen astma-, apneu- en hyperventilatiepatiënten geholpen heeft, maar nauwelijks bekend is in België.”

“Dit boek is bedoeld voor iedereen, want iedereen ademt”, opent Appermans met een binnentikker op de achterflap van ‘Heradem’. Het boek is deels autobiografisch en vertelt hoe de auteur als 17-jarige haar eerste hyperventilatieaanval kreeg in een bioscoopzaal. Ze was midden in de veertig toen ze een oplossing vond in de Buteyko-methode, op punt gesteld door een Russische arts. Omdat ze voelde hoe heilzaam de methode was, begon ze op haar 49ste opnieuw te studeren en nu is ze in Beverst aan de slag als gezondheidsconsulente waar ze patiënten met onder meer ademhalingsproblemen helpt.

De sleutel van een normale ademhaling zit in de juiste verhouding zuurstof en koolstof en hoe je die kan bekomen Noëlla APPERMANS

Zuurstof 

“Daarnaast beschrijft het boek ook hoe deze methode anatomisch te werk gaat. Je moet opnieuw leren ademhalen via Buteyko. Minder diep. De sleutel van een normale ademhaling zit in de juiste verhouding zuurstof en koolstof en hoe je die kan bekomen. Het herprogrammeren van je ademhaling zeg maar. Als je te diep uitademt, verlies je te veel CO2, terwijl je dat ook nodig hebt in je lichaam. We moeten leren ademen als een samoerai. Zij leerden energie opstapelen in het lichaam door beperkt in en uit te ademen”, zegt Appermans, die ook lezingen over het thema geeft. “Er is heel wat onderzoekwerk aan vooraf gegaan. Onder meer cardioloog Pascal Vranckx heeft een aanbeveling geschreven.”

Politieke ambities heeft Appermans niet meer. “Ik ben nu zoveel bezig met lezingen, het boek en mijn werk als gezondheidsconsulente dat ik hier geen tijd meer voor heb.” 

Heradem is verkrijgbaar bij onder meer Standaard Boekhandel voor 22,50 euro

“Hoofdbehandeling voor hyperventilatie, niet voor astma”

GenkMarc Daenen, pneumoloog aan het ZOL, is bekend met de Buteyko-methode. “Voor hyperventilatie kan het een hoofdbehandeling zijn. Mensen met hyperventilatie verwijzen wij ook naar kinesisten om ademhalingsoefeningen te doen, wat overeenkomsten met Buteyko heeft. Alleen hangt er rond de methode een filosofie dat het ook andere aandoeningen zoals astma kan genezen. Dat is gevaarlijk. Het mag niet de enige behandeling bij astma zijn, want daar komen vodden van. Het helpt, maar dan in combinatie met de juiste geneesmiddelen zoals puffers.” (geho)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws